Стив Ханке е наричан “баща” на Българския валутен борд, удостоен е с осем почетни докторски степени, три от тях в България. Бил е икономически съветник на президента Петър Стоянов, старши икономист при президента на САЩ Роналд Рейгън, бил е съветник и на пет чуждестранни държавни глави. През 2018 година е обявен за един от 25-те най-влиятелни хора в света от World Trade Magazine.

Къде се намира България в "Индекса на мизерията според Ханке" коментира самият професор пред Нова.

"Миналата година изследвах 157 държави и България беше доста нещастна. Тя е класирана на 117-то място. Най-тежко е положението в Аржентина, Венецуела и Ливан. Най-добре са Китай, Малта, Швейцария, Япония и Тайланд. 'Индексът на мизерията според Ханке" взима процента на безработица и аз му давам двойна тежест. Другият фактор на мизерията е инфлацията, така че я добавяме към удвоената безработица. Добавяме и лихвения процент по банковите заеми", обясни Ханке и допълни: "Като гледам текущите числа за тази година позицията на България ще се подобрява".

По думите му основната причина за това поведение е резкият спад на инфлацията. "Мисля, че България ще се класира по-добре, отколкото през 2023 година", отчете професорът.

Според него влизането на България в еврозоната би било пълна катастрофа. "Една от причините е разделението между политиците и елитите, които настояват за еврозоната, и от друга страна населението на България. Общественото мнение иска да запазим лева и валутния борд, защото той работи, би било глупаво да го промените", добави той.

"Има недоверие към политиците и дълбок цинизъм към политиката. Очаква се само около 30% от имащите право на глас да гласуват на следващите избори. Гласуват за хора, които не познават – никой не е гласувал за тях наистина. Те настояват да се махне левът и да вземете еврото", смята професорът.

"Няма никаква полза от еврото, защото със системата на Валутния борд, която както знаете проектирах и помогнах да се създаде през 1997 година, левът наистина е клонинг на еврото. Защо формално да сте в капана на еврозоната и да се откажете от формалностите, които имате? Левът е същото като еврото”, обясни още Стив Ханке.