Днес пловдивчани почетоха 162 години от рождението на Стефан Стамболов. Държавници и граждани положиха десетки венци на паметника му пред Общината и почетоха великия държавник. Актьорът Ивайло Христов прочете част от пиесата на Стефан Цанев „Духът на поета” и думите на Стамболов проехтяха на Главната улица.

„Може да ми викаш Аспарух Втори. Че я си спомни какво представляваше България, преди да взема аз държавата? Нямаше пътища, нямаше железници, нямаше поща, телефони, нямаше…”

Безспорно Стамболов е един от великите български държавници след Освобождението. Десетки му се възхищават на твърдата ръка, но и често е критикуван. На церемонията  присъства и  правнукът на Иван Андонов, съратник на Стамболов- Андон Андонов. Със словото си той накара всички да се запитат „Има ли днес такива държавници?”

Кой е Стефан Стамболов?

Стефан Стамболов е назначен през 1887  за министър-председател и се задържа на власт до 1894 година. Критикуван е заради диктаторските си методи, но е безспорна е неговата градивна вътрешна политика, насочена към икономическия възход на страната..

По времето на Стамболов се развива огромно транспортно строителство на ж.п. линии, шосета и пристанища. Поставя се градивно начало в много области на държавния, обществен и културен живот.

По отношение на външната политика Стамболов пренебрегва редица клаузи на Берлинския договор, води борба с русофилите и активна политика с Турция и Англия, благодарение на което постига засилване на позициите на Българската екзархия в Македония и Тракия и успява да издейства султански берати за български владици в Охрид, Скопие, Велес и Неврокоп.

“И всичкото това го направих аз, Стефан Стамболов, за 5 години. Бил съм диктатор - е, да. Че как да не бъда? Тоз народ беше честен, докато беше роб; като подуши свободата - се развилня, държавата се напълни с крадци и разбойници. Че я виж на какво заприлича свободното наше Отечество? На един голям затвор! Решетки по прозорците, решетки по балконите, решетки по вратите, решетки по витрините - навред решетки! Гражданите се заключват сами отвътре, а навън разбойниците си ходят на свобода. Тъй ли? Не познавате вий Стамболова! Вдигнах армията и полицията - няма съд, до девето коляно под ножа! Ама били нарушени човешките права, ауу, баба Европа била възмутена! Санким разбойниците и крадците спазват човешките права, като убиват и крадат! Сега в държавата владее ли спокойствие и сигурност? Смее ли вече някой престъпник да надигне глава?”

Още новини четете ТУК

TNS.bg