Мъж с голям мозъчен тумор беше спасен след 8-часова операция в столичната болница "Иван Рилски". Отстраненото злокачество образувания тежи над килограм. 41-годишният Божидар живее втори живот. Подробности за рядката интервенция даде пред журналисти екипът от болницата, който я е извършил: д-р Емануил Найденов - неврохирург, доц. Станимир Сираков – неврорентгенолог, д-р Марин Пенков – неврорентгенолог и д-р Любомир Падарски – анестезиолог. 
 
Божидар страда от главоболие от години, но първоначално не обръща внимание. Преди две години то става непоносимо, появява се отпадналост, зрението драстично намалява, а главата му видимо се деформира. Въпреки красноречивите симптоми, диагнозата не е поставена веднага. А когато това става, лекарите, с които се консултира у нас и в чужбина, са категорични: болестта е в твърде напреднал стадий и рисковете от хирургичното лечение са огромни. Ако не бъде опериран обаче, пациентът ще загине до края на годината. Ситуацията изглежда безнадеждна, но Божидар е твърдо решен да не се предава. 
 
Специалистите в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ единствени приемат голямото предизвикателство. Рисковете пациентът да загине по време на лечението са огромни.  Затова в болницата е свикан мултидисциплинарен екип, който дълго обсъжда случая. Подобни казуси, с толкова голям тумор и с изключително сложна локализация, има само няколко в света. Очевидно е, че не могат да се осланят на натрупаната практика, ще трябва да заложат на медицинската си интуиция. Избират нов подход, като се надяват това значително да ограничи кръвозагубата. 
 
Ранният следоперативен период е тежък, но Божидар не се предава. Вече се храни сам. В момента провежда активна рехабилитация, започва да сяда и да се изправя до леглото. Най-страшното вече е минало и лекарите са оптимисти, че до седмица-две Божидар ще бъде изписан от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. След това ще бъде наблюдаван в продължение поне на година.
 
Д-р Найденов, главният герой в историята на Божидар, апелира към всички, които имат възможност, да помогнат на семейството на мъжа, който независимо от успеха на операцията, още дълго време ще бъде „извън строя“.
 
"Железният човек заслужава нашата подкрепа. Въпреки че е инвалид, той нито за секунда не е спирал да работи и да се грижи за прехраната на семейството си", споделя неврохирургът.