Пет отбора от социални предприемачи се борят за победа в конкурса на ПРОМЯНАТА, който се организира от Фондация Reach for Change Bulgaria и Nova Broadcasting Group. Проектите имат за цел да подобрят живота на децата и младежите в България. Към момента тече онлайн гласуване, което ще продължи до 4-ти февруари. Всеки може да подкрепи своя фаворит на сайта на NOVA. Тримата финалисти с най-голям брой гласове ще се срещнат с жури, което ще избере победителя в конкурса. Големият победител ще получи финансиране в размер от 30 000 лева, а останалите двама -  по 15 000 лева.

Ивайло Бонев и Михайло Николич са създателите на „Технократи“ (на заглавната снимка). Тяхната цел е  да дадат възможност на децата да развиват своите умения и въображение, учейки чрез технологии. „Технократи” е образователен център за деца и младежи, който използва най-големите иновации. Бонев и Николич работят с няколко училища в София, като провеждат и частни курсове. Според тях децата се нуждаят от подобна подготовка, защото в днешно време технологиите напредват с бързи темпове. Те са неизменна част от работния процес.

Проектът „Виждам чрез музика“ е дело на Васил Спасов и Боян Симеонов. Двамата искат да дадат възможност на незрящите деца и младежи да се развиват чрез музика. Те са част от RockSchool -  академия, която насърчава и подкрепя деца и възрастни, които искат да се занимават с музика. Симеонов е управител  от две години, а Спасов е един от първите ученици по електрическа китара. В академията се предлагат уроци по китара, пеене, пиано, цигулка, барабани, саксофон и много други инструменти. Виждам чрез музика“ е програма за музикално образование, адаптирано за деца и младежи със зрителни проблеми.

„Книговище” е образователна интернет платформа. Тя е създадена от Десислава Гаврилова, Яна Генова и Искра Джанабетска. Проектът е онлайн игра на въпроси и отговори върху прочетени книги. „Книговище”  насърчава удоволствието от четенето и създава общност. То е и читателски дневник, и пътеводител в света на книгите. Децата се борят за награди чрез четене на книги. Така те имат по-голям стимул. Целта е малчуганите да развият критическото си мислене и творческите си способности.  Платформата е насочена към деца от 1 до 10 клас. От септември 2019 година „Книговище“ ще може да се ползва както от цели класове и училища, така и индивидуално или семейно.

 „За храната” е фондация, която има за цел да популяризира пълноценното и здравословното хранене. Създателките й Екатерина Йосифова и Наталия Александрова искат децата вкъщи, в детската градина, в училище и в ресторанта да получават пълноценна и качествена храна. Според тях здравословното хранене е ключово за пълноценния начин на живот. Фокусът на „За храната”  е да предоставя коректна информация, свързана с храненето и да подпомага изграждането на правилни хранителни навици както при децата, така и при техните родители, баби и дядовци. Те организират ежегодния национален „Ден на революцията в храненето“.

Проектът „Carrot” предлага образователни материали за ранно детско развитие, създадени от специалисти и предназначени за родители. По този начин всеки родител може да развива уменията на детето си в домашна среда. Създателите на проекта Симона и Крум Крумови вярват, че е важно да се подхранва любопитството у децата. Образователните материали са вдъхновени от различни педагогически подходи. Към момента са създадени шест комплекта, които включват карти с животни, плодове и зеленчуци, карти с държави, опесъчени цифри и букви, както и карти с жизнените цикли.  „Carrot” работят с над 600 семейства от цяла България.

Снимки: Nova Broadcasting Group