„Подкрепям волята на България да бъде приета в „приемната на еврозоната”, за да се постигне конвергенция и сближаване в нейните рамки”, каза президентът на Франция Еманюел Макрон сред среща с премиера Бойко Борисов в резиденция „Евксиноград”.

Макрон обеща България да участва в дискусия за Шенген, така че да може да бъде член на обновеното Шенгенско споразумение, защото тя заслужава да е в него.

„Споделям волята на България и на премиера страната ви да е пълноправен член на ЕС. Първата последица от тази наша съвместна воля е, че до края на октомври ще имаме конкретно споразумение за директивата за командироването на работници с цел премахване на социалния дъмпинг”, каза Макрон.

По думите му Борисов му е казал колко трудно е да намери работници за обществения транспорт в София.

„Има френски и немски предприятия, които ще наемат тези работници, те ще им платят малко повече отколкото тук, но много по-малко, отколкото ако са местни хора. Командироването на работници не е добре не само за европейския проект, но и за самите работници”, посочи френският президент.

„Ще се изразя образно – когато имаме френски работодател, наемащ български работници, не съм съгласен да има плащане според българските цени”, обяви Макрон.

„Второто споразумение е превръщането на България в пълноправен член на Шенгенското пространство. България е изпълнила условията на еврозоната и вече трябваше да е част от нея”, допълни френският президент.

„България е направила избор да бъде член за пример и да осигурява външната граница на ЕС. Ние говорихме по тези въпроси и ще понесем заедно последствията”, каза още Макрон.

„България е изпълнила всички условия за присъединяване към чакалнята на еврозоната и към Шенген и заслужава да бъде в тях”, посочи и премиерът Борисов.

„Направили сме си домашното да не сме в никакъв риск за еврозоната”, допълни премиерът и посочи добрите макроикономически и финансови показатели на страната ни – състояние на банковата система, бюджетния излишък, един от най-ниските външни дългове на ЕС, стабилен фискален резерв и валутен борд, както и огромния резерв в БНБ.