Българинът е недисциплиниран по отношение на хранене и пиене и често не оценява рисковете за здравето си, като прекалява с храната. Затова е хубаво да има мярка във всичко, обясни проф. Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене и диететика.

За да се събудим без махмурлук, е много важно да пием малко питие концентрат с богата салата, която да ни засити. След това с основното ястие може да пием 1-2 чаши вино. Хубаво е да завършим вместо с много калоричните пасти или торти с плодове, които да помогнат на организма да се изчисти, съветва диетологът.

След обилното хранене по празници е добре следващият ден да бъде разтоварващ – с растителна храна, с повече плодове и зеленчуци, за да може организмът да се изчисти от месото, което е много трудно разградимо.

За да се избегнат трагедии като тази в Якоруда, купувайте алкохол за празничната трапеза само от супермаркети с гарантиран произход, съветва проф. Попов. Това, което са пили мъжете там, няма нищо общо с дестилационната напитка ракия и крие много голям риск за здравето. Затова внимавайте с алкохола, защото и най-качественият алкохол може да причини отравяне, напомни диетологът.