Понятието "електронно обаждане" ще бъде въведено в Закона за Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112, става ясно в преходните и заключителни разпоредби на Закона за МВР, проект за чието изменение е внесен в Народното събрание тази седмица.

Нововъведението е в съответствие с европейското законодателство, съобщава "24 часа".

Става дума за спешно повикване от превозно средство към телефон 112, направено автоматично чрез активиране на бордовите сензори на автомобила или чрез ръчно набиране. Данните се подават към най-близкия център за приемане на спешни повиквания, а чрез мрежите на мобилните оператори може да се осъществи и разговор между пътниците и оператора на спешния телефон.

На този етап обаче не е съвсем ясно обаче дали българската система на 112 може да обезпечи технически това и евентуално кога ще стане.

С поправките се въвеждат промени и в Закона за българските лични документи, така че по желание на гражданина в личната карта и паспорта му да се съдържат данни и удостоверения за електронна идентичност и електронен подпис.

При регистрация на автомобили в КАТ пък вече ще се прави електронна справка в базата данни на държавата, в която първоначално е регистрирана колата.

Ако при годишния технически преглед на превозно средство пък се установи опасна неизправност, ще се свалят табелите му и ИА “Автомобилна администрация” веднага ще уведомява МВР за това.