Установена е самоличността на трима от четиримата мигранти, които вчера бяха ударени от мълния в градинка на улица "Пиротска". Те са сирийски граждани и са регистрирани в бежанския център в Харманли.

Липсата на тримата сирийски граждани е установена в приемателния център в Харманли в деня на инцидента. Те не са уведомили служителите, нито са посочили причина за пътуването си до София. Проверка на Държавната агенция за бежанците е установила, че мъжете са били регистрирани в бежанския център на 19 септември и са започнали процедура за получаване на статут. Според лекарите и тримата загинали от мълнията, паднала в градинката улица "Пиротска", не са имали шанс да бъдат спасени, съобщава БНТ. 

"Колегите от Спешния център са регистрирали само смъртта. Не е имало какво да направят", заяви Валентин Димитров - директор на болница "Пирогов".

Единственият оцелял от мълнията, който твърди, че е сирийски гражданин, е настанен в "Пирогов" с 20% изгаряния по тялото.

"Няма директна опасност за живота. През нощта е прекарал спокойно. Няма данни за други травми, които да засягат жизнено важни функции. Касае се за мъж на видима възраст 20 - 25 години", заяви Валентин Димитров - директор на болница "Пирогов".

Според експерти подобни гръмотевични бури ще стават все по-честа гледка в градовете.

"Периодът на мълниите става все по-голям, преди години знаем, че мълнии имаше основно лятото. Сега виждате краят на септември е и гръмотевичните облаци продължават да ни атакуват", заяви Татяна Попова - експерт по мълниезащита.

Мълнията е електрически заряд, който пада от горните слоеве на атмосферата към земната повърхност. Те могат да достигнат до един милион волта напрежение. Според спасителите най-лесният начин да се предпазим е като следим актуалната прогноза за времето през мобилните си телефони. Правило номер едно е да не стоим на открито или пък в близост до дървета.

"Ако сме на открито пространство трябва да вземем поза ниско долу, клекнали, свити надолу към земята. В никакъв случай ръцете да не опират земята. Могат да държат глезените например или да обхванат коленете. Другият вариант е да бъдат запушени ушите с отворена уста, защото звуковата вълна е много силна и може да причини допълнителни увреди", коментира Емил Нешев - директор на Планинската спасителна служба.

Практиката на спасителите показва, че при директен удар от мълния шансовете за оцеляване са минимални. Така наречения ,,пръскащ удар" , когато например мълнията удари дърво, нанася по-малко щети.

"Това, от което най-често настъпва смърт, е спирането на сърцето и поразяването на дихателния център", каза д-р Едмонд Йорданов.