До почивните дни температурите ще бъдат с летни стойности и трябва да се използват за посещение на нашето Черноморие. Ще се движат между 29 и 34 градуса. Ще има краткотрайни мъгли. В петък и събота ни очакват приятни слънчеви часове, прогнозира нашият синоптик Петър Янков пред Bulgaria on Air

В неделя започва захлаждане

"С превалявания главно в западните и югозападните части от страната. С понижение на температурите - ще бъдат между 19 и 24 градуса. Рязко е - ще се понижат с 5-8 градуса. Валежните зони ще обхванат западните части от страната. В понеделник валежите постепенно ще спират, но ще продължат в Южна България. Очакват се валежни количества до 30-40 литра на кв.м", каза още синоптикът.

По високите планини ще превали сняг, който обаче няма да се задържи.

Есента настъпва още в първите дни на октомври

Янков посочи, че ще има краткотрайни сутрешни мъгли. Дневните температури ще бъдат между 22 и 27-28 градуса. Съвсем в нормите за края на септември, уточни синоптикът.

"Сериозни валежи с чувствително захлаждане се очаква в края на първата десетдневка от октомври. Ще има валежи след 5 октомври. Сериозното захлаждане ще бъде в периода 8-10 октомври и ще се образува трайна снежна покривка над 2500 метра височина", подчерта Янков.

От прогнозата му стана ясно, че Гърция и Турция ще бъдат подминати от тези процеси. Студеният въздух ще обхване главно нашата страна. През почивните дни в Западна Европа ще има слънчеви часове и температури между 14 и 16 градуса. Студените и влажни въздушни маси в края на следващата седмица ще идват от Океана и времето ще бъде динамично. Бързо ще се пренесе към Балканите.

"Вятърът от понеделник ще започва да стихва, а чадърът няма да бъде толкова необходим, колкото връхната дреха", завърши Петър Янков.