За ревизия на Бюджет 2017 настояват синдикалистите от КНСБ. Това каза в Пловдив президентът на конфедерацията Пламен Димитров. 

От организацията настояват да бъдат ревизирани разчетите за изпълнението на Бюджет 2016 в разходната му част и така могат да бъдат освободени и похарчени другаде близо 500 милиона лева. Така предвиденият нулев дефицит ще се увеличи с половин процент, което няма да се окаже фатално. Тези средства могат спокойно да се покрият от държавния резерв и да не се прибегне до заеми.

 „От КНСБ сме на мнение, че бюджетът е прекалено рестриктивен и има свои резерви по отношение, както на приходната част, така и възможности за допълнителни разходи за следващата година”, разказа Димитров. 

По отношение на тези 500 милиона, той сподели за кои сектори може да се пренасочат. Като крайно нуждаещи се за увеличение на заплатите, Пламен Димитров посочи служителите в бюджетната сфера и най-вече в областта на културата и социалните заведения,  както и спешния сектор на здравеопазването. Като друга целева група той посочи обезщетенията за безработица и майчинство за втората година. 

„Хората, които работят в социални заведения, с висше образование и два езика, сега взимат едва 450-500 лева. Обещани са 10% повишение, но според нас то трябва да е 25%. Трябва да се повиши възнаграждението и на тези, които работят с хора. В здравната система- обещани бяха преди 6 месеца 20% увеличение, но такова не виждаме в проекта. Вече осма година настояваме за повишение на средствата за безработица. В момента парите, които получават безработните е под прага на бедността”, каза Димитров.

Председателят на КНСБ засегна и въпроса и за така обещаното, по време на предизборните кампании , увеличаване на пенсиите. Според него морално е справедливо, но проблемът е в дълбочината на казусът.

„Ще се получи така, че хора които са допринесли с вноските си за икономиката, да взимат толкова, колкото взима пенсионер със социална пенсия. За тези хора със социални пенсии трябва да отговаря държавният бюджет, а не пенсионните фондове. Изчисляването на пенсиите трябва да става чрез коефициент за осигурителен праг и годините стаж. Това е много сложен казус, за който ние искаме срещи и разговори”, допълни Пламен Димитров.

Още един казус бе коментиран по време на посещението на синдикатите в Пловдив, а именно промените в конституцията.

Според тях трябва да се разшири раздела, разглеждащ изборното право на хората, както и социално икономическото им право.

„Трябва да се гарантират правата на работещите. Всички говорят за съдебна реформа, но трябва реформа на трудовото законодателство”, каза Чавдар Христов, заместник-президент на КНСБ.

„Трябва да бъде гарантиран в по-голяма степен диалогът между гражданите и държавата, да бъде намерен и по-добър баланс между властите, както и президентът да получи право на законодателна инициатива”, допълни той.

От синдиката са категорични, че в момента на криза, в която сме сега, с подаването на оставката на правителството, не може да се очакват катаклизми в икономиката. Едно обаче е ясно от думите на Димитров- ако не се приеме бюджетът за следващата година, няма да се осъществят увеличенията, които вече са заложени и обезпечени.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg