От планираните 448 млн. лв. допълнително за министерствата и Висшия съдебен съвет, предвидени в актуализиацията на Бюджет 2014, най-много ще получат МВР и фонд "Земеделие".

Финансовият министър Румен Порожанов за първи път представи разбивка на тази сума по ведомства на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Той подготви и предложи в края на миналата седмица промени в Бюджет 2014, които предвиждат нов дълг от 4.5 млрд. лв. и дефицит от 4%, което над лимита за Еврозоната от 3%.

Предвижда се МВР да получи допълнително 125.7 млн. лв., а фонд "Земеделие" - 92 млн. лв.

Порожанов мотивира парите за вътрешното министерство с промените в Закона за МВР, с което бяха увеличени заплатите на полицаите, без да са предвидени пари за това.

На фонд "Земеделие" му били нужни допълнителни средства за разплащане с животновъдите.

Другите, които ще получат още пари от актуализацията, са:

- Министерството на здравеопазването - 24 млн. лв. основно за спешната помощ и психиатриите

- Министерство на регионалното развитие - 16.4 млн. лв.

- Министерство на земеделието - 16.4 млн. лв.

-эМинистерство на транспорта - 14.7 млн. лв.

- Министерството на отбраната - 10 млн. лв.

- Вишс съдебен съвет - 10 млн. лв.

- Министерство на правосъдието - 5 млн.

- Министерство на културата - 4 млн. лв.

- Външно министерство - 3 млн. лв

Представителните синдикални и работодателски организации не одобряват предложената от финансовия министър Румен Порожанов актуализация на Бюджет 2014 г, но са съгласни с предлаганите промени в бюджета на Здравната каса.

Още в началото на срещата зам.-финансовият министър Кирил Ананиев обяви, че резултатите от обсъжданията в Комисията по бюджетна политика и Комисията по осигурителни отношения са единодушно одобрение от страна на синдикати, бизнеса и правителството на проекта за промени в бюджета. 

Актуализацията на държавния бюджет обаче не е била одобрена от представителите на профсъюзите и от работодателите.

За бюджета на Здравната каса се предлага увеличение със 100 млн. лв. от вътрешни за касата резерви, заради което този път актуализацията може да мине без промени в държавния бюджет.

Актуализацията на държавния бюджет и на този на касата ще станат факт обаче, само ако ги одобри и следващия парламент.

Представителните организации на работодателите и на синдикатите се обявиха против актуализацията на бюджета. На заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което се обсъжда темата, срещу ремонта на основния финансов документ на държавата се обявиха Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес, Българска търговско-промишлена палата, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, КНСБ и Конфедерация на труда "Подкрепа".

"Радикална актуализация на бюджета, особено в предлаганите значими размери, може да бъде предприета само и единствено по инициатива на действащо правителство и при работещо Народно събрание. Актуализацията на бюджета на може да се третира като рутинна експертна работа, която служебното правителство може да подготви и да поднесе "за подпис" на следващото правителство и на следващия парламент", се казва в обща декларация на организациите, прочетена от председателя на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Той подчерта, че обществото и социалните партньори искат да получат от служебното правителство в най-кратък срок отчет за изпълнението на бюджета за деветмесечието и съответен анализ, както и информация за състоянието на фискалния резерв и държавния дълг. Според Васил Велев емитирането на нов държавен дълг, особено при липса на публично достъпна официална информация и варианти за разрешаване на проблемите в КТБ и ТБ "Виктория" и настоящия състав на управителния съвет на Българската народна банка, е допустимо единствено с оглед покриване на новонатрупания бюджетен дефицит (до 3 на сто), ако сегашният фискален резерв не е в състояние да го покрие.

Дефицитът и размера на дълга бяха най-атакувани
Основната критика на синдикати и работодателски организации е към планирания дефицит, който трябва да е 4%. Според тях обаче той не трябва да надвишава 3%, защото иначе поемаме санкции от Европа, обобщава "Нова телевизия".
 
Критика е имало и към предвиждания държавен дълг от 4,5 милиарда лева, който беше определен като прекалено висок, особено за правителство, което на практика няма да управлява през следващите месеци. Според организациите, дълг трябва да се тегли само, за да покрие преразходите в хазната, които обаче са около 2 милиарда лева.

Консенсус имаше единствено за актуализацията на бюджета за здраве, като работодатели и синдикати се съгласиха, че към бюджета на НЗОК трябва да бъдат насочени допълнителни 100 милиона лева.

TrafficNews.bg