Ръководителите на службите не се съгласуват с партньорски държави - няма такова законово изискване, нито такава практика. Това заяви пред депутатите председателят на ДАНС Пламен Тончев.

В Народното събрание изслушват директорите на специалните служби след изтеклия запис от Националния съвет на "Продължаваме промяната". 

По време на изслушването си Пламен Тончев заяви, че не отговарят на истината и твърденията, че назначаването на ръководители на службите се съгласува с партньорските държави заради необходимостта от достъп до класифицирана информация на ЕС и НАТО.

"Назначаването на председател на ДАНС се извършва по стриктно законова процедура, която е само в рамките на Република България. По предложение на министерски съвет те се назначават с указ на президента. В нито едно от изискванията на закона не се предвижда кандидатурите за председател на ДАНС да се съгласуват с когото и да е, в това число и чужди посолства. Има законов ред за достъп до национална класифицирана информация и до такава на НАТО и ЕС. Ние като членове на ЕС и НАТО също не съгласуваме кандидатите за ръководители на партньорските служби", заяви Пламен Тончев.

Той отрече и намеците за руско влияние в службите като изтъкна способността на ДАНС сама да открива такива клетки в структурите си, предаде БНТ. Тончев припомни случая, в който двама служители на ДАНС бяха уличени в такова поведение, в резултат на което в момента те са обвиняеми, а руски дипломати са обявени за персона нон грата у нас.

"Недоказаните твърдения създават репутационни вреди не само на службите, но и на държавата. Опитите за дискредитиране на институции, насаждане на несигурност и разделение сред обществото, е елемент от хибридните реакции, включително и на Москва", изтъкна Пламен Тончев.

В отговор Даниел Лорер цитира, законови текстове, уреждащи сътрудничеството на ДАНС с пратньорските служби и попита:

"Нормална пракитка ли е да се иска от партньорските служби информация? Нормална практика ли е този обмен да се случва при взаимно доверие между партньорските служби? Дали те могат да изпълняват законовите си задължения, ако не се ползват с пълното доверие на партньорските служби и достъп до класифицирана информация от НАТО и ЕС".

От ПГ на "Възраждане" отново повториха позицията си, че съгласуването на ръководствата на службите с чужди посолства е държавна измяна.