Генералният директор на БНР Светослав Костов отхвърли в открито писмо до медиите упреците, че се е опитвал да налага цензура в държавното радио. Изявлението му идва преди Съветът за електронни медии да се произнесе до края на тази седмица дали ще поиска оставката му. За това настояват колегите на Костов от редакционната колегия, а медийният регулатор вече обяви, че ще глоби БНР заради спирането за 5 часа на 13 септември на излъчването на програмата "Хоризонт".

Костов, който заедно с членовете на УС на радиоти, бяха обявени за "главанаци" от премиера Бойко Борисов заради опита им да свалят от ефир съдебния репортер Силвия Великова, сега се заканва да съди тези, "които се упражняваха през последните дни върху моето име, достойнство и професионални качества".

Засега не е ясно дали Костов смята да съди премиера, по-вероятно това се отнася за Великова, която разказа как в личен разговор генералният директор й обяснил, че има огромен натиск върху него да я свали от ефир, защото в противен случай "децата му ще ходят гладни".

Ето и пълния текст на писмото на Светослав Костов:

„Свидетели сме на тревожна ситуация в Радиото. То е подложено на атака, която създава условия за противопоставяне на хората в БНР и уронва престижа на една авторитетна медия. А БНР е най-авторитетната медия в България. Тази ситуация доведе до това няколко човека да използват един уважаван от мен орган – Съвета за електронни медии, за проводник на лични интереси, клевети и недоказани твърдения.

Няма да позволя 20 години кариера в медиите, в която неведнъж съм доказвал професионалните си качества, да бъде опетнена от група хора и няколко медии.

Тук е моментът да обърна внимание върху т.нар. „цензура“ в Програма „Хоризонт“. Категорично заявявам, че под никаква форма не съм упражнявал контрол върху словото и публичното общуване. Доказателство за това е програмното съдържание през последните дни.

Наясно съм, че всяко желание за промяна на статуквото ще среща силна съпротива. Абсолютно съм убеден в правотата си. Не сме отстъпили от волята си за промени, защото отдавна има нужда от тях. Това искат и близо 1300 служители, работещи всеки ден, всеотдайно, за Радиото.

Ще потърся отговорност в съда на всички, които се упражняваха през последните дни върху моето име, достойнство и професионални качества.

Ще направя всичко възможно да запазя независимостта, свободата на изразяване на мнение и доверието към обществената отговорност, която носят журналистите в Българското национално радио.

Вярвам във всички работещи в БНР, вярвам в екипа, сигурен съм, че ще излезем по-силни от тази криза. Радиа много, БНР е едно!”, завършва писмото.