Днес пловдивският Окръжен съд ще разгледа мярката за неотклонение на Атанас Червенков - Райфъла. Преди седмица делото бе отложено, тъй като обвинението поиска отвод на съдебния заседател, който бил далечен роднина на един от прокурорите по делото.

Адвокатът на Червенков - Илиян Василев пък настоя за отвод на  двамата прокурори на делото Албена Иванова и Атанас Янков, както и на съдията докладчик Маркова. Той ги обвини в некомпетентност и пристрастност. Самият Червенков също поиска отвод на обвинителите.

„Подложен съм на нечувани и неистови репресии. Здравето ми е съсипано. Затварят ме в една килия с рецидивисти, които са в услуга на прокуратурата и лъжат безогледно, за да могат да ми повдигнат нови обвинения и да ме държат зад решетките. Принуден съм да се лекувам в стационара с болни от СПИН и туберкулоза", коментира Райфъла пред съда.

Съпругата му Евелина Червенкова го последва с още по-емоционална реч. Тя нарече прокурорите „лъжливи и поръчкови”, и заяви , че се борят със зъби и нокти да очернят съпруга й.

Червенков настоява да излезе на свобода, тъй като преди месец Апелативен съд отмени 13- годишната му присъда. Междувременно той бе заподозрян като поръчител на палежа на джипа на шефа на затвора Божил Иванов. Такова обвинение обаче на този етап срещу него няма.