По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева ръководителите на всички български задгранични представителства получиха указания да поискат от държавите, в които са акредитирани, по изключение да разрешават на българските граждани да се прибират в България, дори ако документите им за самоличност са изтекли.  

Съответно по отношение на държавите, които дадат съгласие, България ще пропуска техните граждани с изтекли документи, съобщиха от Министерството на външните работи.

Тази мярка цели да облекчи придвижването на нашите сънародници в чужбина, които не могат да подновят документите си за самоличност. 

Тъй като поради епидемичната обстановка подновяването на документи в консулските ни служби е временно преустановено, българските граждани с изтекли лични карти и паспорти трябва да поискат издаването на временен паспорт, за да се завърнат у нас. 

Временен паспорт може да се заяви и получи във всички български консулски служби, но процедурата отнема до 3 дни.

Както вече съобщихме, около 800 души, които са постоянно пребиваващи в чужбина, искат да се приберат в България. Това са жители предимно на държави, които са под карантина, като Испания и Австрия. 

Все още се очаква да се приберат около 50 туристи. От две седмици насам българските посолства и консулства актуализират и изготвят списъци на българи, които желаят да се завърнат в родината. 

Над 800 емигранти се опитват да се приберат в БългарияВ момента 50 наши туристи се намират в чужбина, съобщи Екатерина Захариева