Най-малко десет дни са необходими, за да се види резултатът от каквито и да е било въведени мерки. Трябва да има последователност, категорично заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев.

"Вирусът е систематичен в това, което прави, а ние сме разделени - дали да носим маска, дали да има локдаун или не. Когато постоянно се променят нещата, не можем да видим какво работи и какво не. Ако мерките се спазваха от всички, ефектът можеше да се види до 10 дни", каза той пред БНТ.

Според него е правилна мярка учениците да преминат в онлайн форма на обучение, тъй като те са един от основните фактори за разпространението на заразата. Същото се отнася и за детските градини.

"Не можем да очакваме в рамките на 10 дни да се промени смъртността, тя ще се промени след 2 седмици. Най-бързо биха намалели контактите с Бърза помощ. Сега 40% от общността изглежда да е заразена. Това е една устойчива цифра като положителни. Категорично има хора, които проявяват симптоми повторно, но не може да се каже дали това не са симптоми, които не са изчистени. Много малък процент боледуват от същия вирус. Може вирусът да е стихнал и да се реактивира. Много трудно е да се отговори без генетични изследвания на вируса. Има процент, които могат да боледуват повторно. Единственият начин за групов имунитет е ваксинацията", добави Симидчиев. 

"Преди месец стартирах изследване на функцията на белия дроб, за да видим какво е направил вирусът остро и какво ще се случи година по-късно. Не можем да кажем какви са късните последици. Огромното мнозинство от хората остават с антитела, но остават трайно защитени. По-тежко боледувалите имат нарушение на белодробната функция. Ще остане като белег от преболедуването. Апелирам хората да спазват стандартните мерки, за да можем да съхраним здравната система", каза още пулмологът. 

"Първата фаза на заболяването е човек да се чувства леко разкършен, с температура, на втората фаза се включва имунитета - загуба на обоняние, липса на сила, хората започват да чувстват ограничение на възможността да дишат спокойно, това се мери с оксиметър, което става в домашни условия. За мен най-безопасния начин е да се мери кислорода вкъщи. Когато той спадне под 95% сатурация да знаем, че тези хора са под риск и само тях да заведем в болница", каза още той. 

"При грип ситуацията е по-лека и има медикаменти, за COVID-19 и последното средство се оказа, че не е достатъчно ефикасно. Аз ще бъда един от първите, които ще се ваксинира. Това е единствен начин, по който устойчиво ще изградим групов имунитет. Част от хората го прекарват безсимптомно, но те могат да заразат други. Тежестта на имунната система води до различни антитела, но това не определя дали ще имаме траен имунитет", добави Симидчиев.