Публикуваха резултатите от Националното външно оценяване на четвъртокласниците и от Държавните зрелостни изпити на абитуриентите, съобщават от образователното ведомство.

Проверката на оценките може да се осъществи чрез входящ номер и идентификационен в следния линк ТУК.

Припомняме, че близо 47 000 ученици се явиха на първата матура по български език и литература, а над 46 000 на втория изпит – по профил или професия.

Над 52 000 четвъртокласници пък участваха в „малките матури” по български и математика.

Малко след матурата по английски език до медията ни постъпиха сигнали, че звуковият файл от задачата „Listening” не се е чувал добре, като много от зрелостниците имаха опасения, че това ще повлияе на точките и оценката им.

Стана ясно и че всички зрелостници ще получат пълните точки от проблемната задача на матурата по български език и литература. Това заяви министърът на образованието Галин Цоков. Припомянме, че е имало липсващата диаграма от първия модул в тестовете на някои ученици.

По думите на министъра проблемът е засегнал около 200 ученици, но няма как да се определи кои са те, тъй като отговорите на изпита се попълват в отделен лист.

Повече по темата вижте тук:

Зрелостници от Пловдив: Записът на матурата по английски език не се чуваше, кой ще ни компенсира?Според някои ученици техниката, а не самият запис е причината за лошото качество на звука

Цоков: учениците ще бъдат компенсирани заради грешката в матурата