Инспектори от Агенцията по храните в Пловдив извършват проверки на агнешкото месо за Гергьовден.

Това съобщи временно изпълняващият длъжността директор на Областната дирекция по безопасност на храните, д-р Николай Петков, цетиран от Фокус.  Проверки се правят в предприятията за добив на червени меса, в големите хипермаркети, също така в складовете на едро и специализираните магазини за месо, като главно се набляга на агнешкото месо.

Същевременно продължават и проверките на пресните плодове и зеленчуци, където се следи за качеството и произхода им. Проверките на месото за Гергьовден ще продължат днес и утре, а тези за плодовете и зеленчуците – до 8 май.

По думите на д-р Петков, на 6 май отново ще има дежурни служители на Агенцията по храните, които ще бъдат на 8-часов работен ден. Днес ще бъдат определени екипите, а телефонните номера, на които гражданите ще могат да подават сигнали за нарушения, ще бъдат разположени на входа на ОДБХ – Пловдив.

Важно е хората да знаят, че единствените места, на които може да се продава месо са специализираните обекти и че продажбата на месо на открито е забранена. Месото трябва да носи печатите на предприятието, в което е добито. Печатите трябва да бъдат поставени така, че при разделяне на агнето на всяка половина или четвъртина да има печат.

Д-р Петков добави, че месото трябва да е придружено и с необходимите документи. Ако се продава разфасовано трябва да има етикети за произход и годност на месото. Когато клиентите пазаруват трябва да следят и за температурния режим на съхранение на месото. Самото месо трябва да е бледорозово, без миризма и слуз.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg