Протест на родители в Пещера. Още в петък родителите на учениците от ОУ „Петко Р. Славейков“ в Пещера изразиха своето категорично несъгласие с назначаването на новия директор. Те настояват за преразглеждане на резултатите от конкурса и обективна оценка на кандидатите.

Напрежението сред родителите и колектива на ОУ „Петко Р. Славейков“ продължава да нараства след проведения конкурс за директор. За поста е имало двама кандидата - настоящият и временно изпълняващ длъжността Митка Кавлакова и Христина Огорелкова, която до този момент е заместник-директор в друго училище в Пещера. Конкурсът печели Огорелкова, което предизвика напрежението и протест, в който родители и преподаватели настояват на поста да остане Митка Кавлакова.

„Няма обективни причини тя да не бъде на този пост. През последната годината, докато е временно изпълняващ длъжността, показа, че може да се справи. Има безброй доказателства: има огромна промяна в материалната база, сплоти колектива, децата идват с желание, подобри се комуникацията родители - учители - деца. Достатъчно са показателите“, заяви родителят Боряна Грудева пред БНТ.

Родителите изтъкват като причина да не желаят Христина Огорелкова като директор, това че не е била част от училището досега. Преподавателите също мислят така:

„Няма нужда външен човек тепърва да влиза в училището. Сигурни сме, че Кавлакова има по-добра концепция за развитие на учебното заведение. Не е сега момента външен човек да влезе и всичко да започне отначало“, коментира преподавателят от ОУ „Петко Р. Славейков“ Любка Такева.

Очаква се Христина Огорелкова да встъпи в длъжност по-късно днес.