Стигне ли броят на заразените 300 души дневно,  нещата ще бъдат изпуснати, а здравната система – претоварена. Това прогнозира пред БНТ математикът проф. Николай Витанов от БАН. Той е част от Националния оперативен щаб, като изчислява и анализира числата и как се развива епидемията у нас.

Според него в момента сме във втори пик, а през есента заразените ще бъдат над 10 000 общо.

„ В момента един болен ще зарази 1,3 или 100 ще заразят 130. Това означава, че все още при нас епидемията се развива относително бавно. Нараствайки бавно, ние можем с по-голяма ефективност да хващаме клъстерите и да ограничаваме. Тя не тича много бързо, може да я хващаме и да я спираме", каза още професорът. Ако хората спазваха мерките и с това по-ефективно хващане на клъстерите от организацията, създадена от щаба и правителството, броят щеше да се стабилизира и да намалее, само че за това е нужна малко кооперативност", категоричен е проф. Витанов.

Според него резултатът от футболния мач за Купата на България се очакват след една седмица, но на фона на случаите, които са в София и Пловдив, не се очакват кой знае какви грамадни скокове.