„Не ме притеснява ръстът на новите случаи на COVID-19. Очаквах подобно нещо”. Това заяви в студиото на Нова математикът от Българската академия на науките проф. Николай Витанов.

По думите му четвъртата вълна на пандемията вече е в страната.

„Доцент Кунчев и хората му са жилави хора. Те се справят. Последният сценарий, който описах, беше за 3 хиляди новозаразени на ден в края на месеца. Това е песимистичният сценарий има още един, но той не се казва публично 0 той е само за болниците”, посочи математикът.

За всеки един сценарий има вероятност. Засега доминантният е този да доц. Кунчев, че ще имаме до 1000 в края на месеца“, заяви професорът.

Според него пикът на заразата ще е през септември.

 „Почивайте си още. Проблемите ще настъпят след средата на август.  Септември месец ще е пикът на заразата от COVID-19. Особеностите на тази вълна са, че тя ще бъде по-различна от другите. Защото Делта вариантът на вируса е много заразна. Но тези вълни, които се вдигат рязко, обикновено спадат рязко. Но се очаква продължителността ѝ да не е голяма.  Но пиковите стойности могат да са такива, че свят да ни се завие”, подчерта той.

Представете си числото 3000 умножете го по нещо и ще получите новите рекорди , които са възможни. Въпросът е какво правим при тази ситуация. Има план на министерството, който предвижда определени мерки“, заяви проф. Витанов.

„Човек трябва да е внимателен с тези стойности и налагането на мерките. Ако се приложат по-рано или по-късно от необходимото те няма да подействат“, коментира математикът.

Ако София и Пловдив, заедно с Варна и Бургас попаднат в оранжевата зона – това означава, че проблемите ни са започнали, заключи математикът.

 

Според него в момента у нас пълна защита има около 1/4 от населението, а непълна - около 50%. Последната обаче не била достатъчна срещу делта варианта. На въпрос при този темп на ваксинация у нас кога ще достигнем имунитет от 70%, проф. Витанов заяви: "Догодина през февруари месец, ако обаче всички си задържат нивото на антителата, а знаем, че те намаляват с времето, така че може и никога да не достигнем тези 70%".