„Имаме проблем с цените на електрическата енергия за битовите потребители и тя ще се решава оттук нататък до 1 януари. Не бих искал да спекуирам с цифри и проценти, защото има време за вземане на тези решения”, каза Стефан Янев.

Премиерът посочи, че се обмислят варианти държавата да се намеси в този процес. 

„Държавата има възможности да влияе цената на тока, без да нарушава принципа на свободния пазар. Ние сме използвали някои от възможностите”, каза Стефан Янев и подчерта, че се коментират още възможности в тази насока.

По отношение на бизнеса, Янев припомни, че вече е обявено решението на МС за фиксираната помощ от 110 лева на мегаватчас и тя се отнася за над 630 хил. потребители в България.

„Тук имаме солидарност, споделяне на печалба на енергийно предприятие с потребителите”, коментира Янев.

Той допълни, че най-сериозен остава проблемът за бизнес потребителите, които не са се договорили, а използват т.н. доставчик от последна инстанция, където цената е възможно най-висока и то с цел да не се използват повече от 1-2 месеца. 

"За тези клиенти, които са при доставчици от последна инстанциятя, даваме допълнителна помощ по 30 лева. Това са около 256 хил. фирми. Тоест те ще получат 140 лв. помощ. ", посочи Янев. 

Служебният премиер коментира и темата с енергетиката. 

По думите на Янев му служебното правителство е наясно с ограниченията си и вземането на решение за АЕЦ "Белене" не може да бъде взето, защото е стратегическо. Но то е свързано с цяла поредица стратегически решения, които трябва да се вземат. Като погледнем назад един от уроците е, че всички досегашни стратегии са били с неясни перспективи.

Янев допълни, че в Министерството на енергетиката работи група, която да определи полезните ходове за развитие на българската енергетика.

"С плана за възстановяване определихме живота на въглищните централи до 2038-2040 г. Част от перспективата е развитието на ядрената енергетика. Ние притежаваме два реактора и трябва да бъде взето решение да се построят като нова мощност и да се прецени как да се намерят инвеститори. Започнат е процес, но той е спрян и държавата трябва да вземе решение иска ли да го построи. Този анализ ще бъде представен на парламента в края на ноември", каза още той. 

Според Янев инфлацията всъщност е много добре, защото вече имаме растеж на икономиката спрямо 2019 г., тоест преди кризата, заяви още премиерът.