Протестът срещу замърсяването от биогаз централата в село Труд този път ще бъде решителен, ще бъдем по-смели и освен към отговорните институции ще се обърнем и към народните представители в парламента. Това обявиха на брифинг организаторите на събитието, което ще се състои този четвъртък. Според тях проблемите, които хората от селото търпят, освен на институционална основа, трябва да бъдат решени и на политическа, заяви председателят на инициативния комитет „Бъдеще за село Труд“ Галина Тошева.

"Нашият инвеститор има протекции в парламента и управляващите партии. А нашите инструменти, с които гражданите протестират, не могат да го засегнат. Оказва се, че бизнес интересите са над здравето на хората. Ние комуникираме с много граждански инициативи и комитети, които всички до един се борят с индустриални замърсители.
По тази причина в четвъртък на протеста ще очакваме да се явят депутатите от област Пловдив, за да може да се ангажират с конкретика и решаване на проблемите, подчерта Тошева.

За пореден път организаторите на протеста поставиха публично своите искания. Централата, която изпуска миризмите в село Труд да бъде затворена, докато не мине цялостен технологичен одит, който да установи какви са причините за тези миризми. Отговорните институции трябва да се заемат с проблема. Гражданите на населеното място вече нямат търпение и искат да бъде въведена норма в българското законодателство, която да определя нивото на миризми във въздуха, по ясни правила за работа на такива обекти и спазването на нормите да бъдат изпълнявани коректно.

Миналата година Министертво на здравеопазването индикира, че миризмите във въздуха влияят на човешкото здраве и повишават нивото на стрес, както и респираторните заболяване. Тогава становището на здравните власти бе, че това не е допустимо. Искаме с нормативна база да се вземе становище, за да може населението на България да бъде защитено, категорични са от инициативния комитет.

Друго искане на протестиращите е задължителна оценка върху въздействие на околната среда на всички инсталации, които обработват подобни биологични отпадъци. Да бъде направена и оценка, която да включва цялостна фактология. Очевиден проблем за хората от Труд е и разстоянието на централата от населеното място, която се намира само на 250 метра от първия жилищен квартал.

"Ние се консултираме с експерт, който изгражда подобни централни извън България, в цяла Европа. И във времето назад е бил консултант и на нашите инвеститори, но те са отхвърлили неговата оферта, тъй като той в нея е заложил различен начин на съхраняване на суровините. Към момента те стоят отворени, директно положени върху почвата. А тогава той е предложил да бъдат в ръкави, обезопасени, за да няма миризми, ферментационни процеси на открито, които биха увредили и почвите. Заложил е филтри, които са скъпи и трудни за обслужване. Според преценката, която той е оформил в становище към МОСВ, технологичният цикъл за производството на централата не е довършен и липсват ключови съоръжения. Нейният първоначален замисъл е бил да работи само със силаж, а на практика нещата са различни, от което страда населението", категорични са от инициативния комитет.  

В хода на делото, което се води от община Марица, вещи лица са установили наличие на амоняк, сероводород и други газове на площадката на централата за биогаз. Това е недопустимо при едно добре изпълнено технологично производство. "Предметът на делото не е да докажем вреда, а да успорим един административен акт, който по цялостта си е законосъобразно. В същото време ние живеем в абсурд и искаме това да спре", допълни Галина Тошева.

Протестът ще бъде в четвъртък - 9 юни, от 18:30 часа, а сборният пункт е чешма "Гергана". Предвидено е шествието да премине по главния път към селото, след което ще блокират новопостроеното кръгово и ще преминат към самите биогаз инсталации.