Правителството си търси цветар и градинар, а за тези услуги плаща до 70 000 лв. на година. Всеки понеделник кабинетите на министър-председателя, на тримата вицепремиери и на секретарките им са аранжирани с нови цветя. Това става ясно от обществената поръчка на Министерския съвет за фирма за цветарски и градинарски дейности.

Услугата излиза на данъкоплатците до 70 000 лв. годишно, без ДДС, предаде БГНЕС. В тази цена влиза и аранжировката на заседателната зала на правителството, което се събира всяка сряда, както и ред други дейности. Това изисква осигуряването на поне двама души на пълен работен ден.

Освен свежи и красиви букети, които да разкрасяват кабинетите на Борисов, Бъчварова, Дончев и Кунева, наетата фирма ще трябва да осигурява аранжирането с цветя и на официални събития, които се провеждат в сградата на правителството, както и в Резиденция “Бояна”, за срок от 12 месеца. Свежи букети веднъж седмично се полагат и за директорите на дирекции на МС.

От документацията става ясно още, че цветарят трябва да има капацитет да осигури до 30 различни вида рози и едва два вида гербери. Сред останалите цветя, които ще красят кабинетите на властта ще са лилиум, лалета, фрезия, карамфили, нарцис или общо 96 вида цветя, сред които и папрат от Коста Рика. От кандидатите се изисква да предложат оферти за букети, които да са направени от три до девет броя цветя.

Фирмата, която ще спечели конкурса, ще трябва да осигури освен цветар и поне един градинар, който да извършва текущата поддръжка на Градината на Министерски съвет, която е с обща площ 1,5 декара. В пролетно-летния сезон тревата трябва да се коси веднъж седмично, а два пъти в годината трябва да се извършва резитба на храстите. Градинарят на МС ще се грижи и за текущото поливане, торене, почистване и на трайните растения, които са разположени в коридорите, кабинетите и заседателните зали на “Дондуков” 1.

Изборът на изпълнител ще стане на основание – предложена най-ниска цена. Още с идването си на власт през първия си мандат премиерът Бойко Борисов оряза цветята в стаите и залите на Министерския съвет.

На 25 октомври 2009 г. той разпореди да бъдат спрени протоколните и представителните разходи, които се използват от администрацията на Министерския съвет при визити на официални гости и делегации, с което отмени решение на предшественика си Сергей Станишев. Тогава бе изнесена информация, че администрацията на МС харчи 7000 лв. месечно за аранжиране на цветя.

„Възнамерявам още в понеделник да натисна и министрите, и областните управители да ограничат максимално правителствените разходи”, обяви тогава Борисов и уточни, че така държавата ще спести над 1 млн. лв. от подобни харчове. „Освен това по този начин ще дадем и личен пример. Моето разбиране е, че като ти идва гост отиваш и плащаш, както аз си купувам кафето. Ако някой ми е много скъп и драг го черпя, ако не ми е – не го черпя", каза премиерът.

Известно време след премиерската разпоредба бе съкратен и щатът в администрацията на Народното събрание на служителката, която отговаряше за оформлението и доставките на букети.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg