Нямаме представа на какво се дължи пожарът в склада за фойерверки, съобщи Емил Йорданов от фирмата-собственик на склада „Енигма“ ООД. До момента компанията няма подобни инциденти, допълни Йорданов. По думите му фирмата няма представа колко са пострадалите.

„Ситуацията е тежка, става въпрос за фирма, която се занимава с пиротехнически изделия. Има шест склада, които са пълни с такива изделия.“ Това каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на място в Елин Пелин. „Двама души са в тежко състояние, те са извадени от складовете от пожарникарите. Имаме информация за още двама души, които евентуално са вътре. Уточнява се един или двама, комуникацията между собствениците и работниците е сложна, и не се знае кой къде е бил. На около 500 метра от експлозиите е паднала осколка върху склад на голяма хранителна верига, в момента и тя гори“, допълни Стоянов.

Имало е хора на смяна по това време в складовете, двама са изкарани, още двама са в неизвестност, има и един охранител, който е в шок. Той е помагал до последно, каза Стоянов. В момента човекът е при нас.

От „Пирогов“ потвърдиха за 2 настанени пациенти при тях - жена на около 30 години е със 70% изгаряния и мъж на около 40 с по-ниска степен. Очакват още двама пострадали, каза в ефира на БНТ директорът на „Пирогов“.

"Двама души вече сме приети в "Пирогов", мъж и жена, и двама още очакваме. Жената е в тежко състояние. Шокът при тези пациенти е много голям, в тези първи часове не комуникираме с тях. Борим се за живота на хората", каза директорът на "Пирогов" Валентин Димитров.

"Единият от пострадалите е с 85% изгаряния, другият е с 35%. Бяхме подготвени и ги изпратихме във Военна болница и в "Пирогов". Вътре има още хора, само че и собственикът на фирмата и представители на фирмата не знаят колко са. Между двама и трима са", каза служебният премиер Димитър Главчев.

Служебният премиер каза, че се очаква армейски брониран джип, който може да проникне по-навътре в пожара, две „котки“, водоноска от поделението в Негушево. Всичко, което е налично в Софийския гарнизон е на разположение при нужда, добави той.

Хората, които са в непосредствена близост, е по-добре да отидат на по-безопасно разстояние, допълни Главчев, след като докато говореше с журналисти, се чу нов, силен взрив. Втори път се включи и системата за ранно предупреждение BG Alert за незабавна евакуация на жителите на гара Елин Пелин.

Аварийните екипи на Столична община са на място до взривените складове за фойерверки в Елин Пелин. До няколко часа ще разположат мобилната лаборатория, която да измери вредните вещества във въздуха.

"Ситуацията е изключително динамична, вследствие на вятъра огънят се разшири, но хората трябва да запазят спокойствие", заяви кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов.

На първо място трябва да се запази спокойствие. За това призова съветникът към Министерство на вътрешните работи Николай Николов.

"В такава ситуация трябва да се доверим на институциите. На първо място да се запази спокойствие - тези, които са близо до огнището на пожара, е добре да се оттеглят от периметъра му. Хората на терен са изключително опитни и вярвам, че ще овладеят ситуацията. Ако вятърът обърне посоката към Елин Пелин, хората да затворят прозорците си и да изпълняват указанията на властите", каза Николай Николов.

Той подчерта, че без паника трябва да се изчака фойерверките да изгорят.

Пожар избухна в склад за фойерверки в Елин Пелин, има пострадалиКъм мястото на инцидента пътуват вътрешния министър и главния секретар на МВР

Главчев: Няма място за паника сред населението, координираме действията