В три склада за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара е избухнал пожар. От Спешната помощ потвърдиха, че сигнал за взрив и за четирима пострадали е подаден 20 минути преди 19:00 часа. Пострадали са мъж на 40 и жена на 30 години, с трета степен изгаряния, които вече пътуват към "Пирогов" с животозастрашаващи изгаряния от трета степен, съобщи за bTV говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска..

Пожарната обезопасява района. Още 5 линейки са на място.

Кметът на община Ивайло Симеонов увери в ефира на БНТ, че няма опасност за живущите в Елин Пелин. Той каза още, че информацията за ранените не може да бъде потвърдена, тъй като пожарът още не е локализиран.

Към мястото на инцидента пътуват вътрешният министър Калин Стоянов и главният секретар на МВР – главен комисар Димитър Кангалджиев.

Николай Николов - съветник на министъра на вътрешните работи, подчерта, че първите мерки са взети - населението е предупредено, периметърат е ограничен, пътуват екипи, които ще замерят за замърсяване на въздуха.

На входа и изхода на Елин Пелин в посока гара Елин Пелин районът е отцепен, твърдят очевидци.

Гърмежи са се чули и в Долни Богров, съобщи журналистът на БНТ Василена Василева. От населеното място се вижда ясно пушекът от пожара.

Системата за ранно предупреждение BG-Alert се е активирала заради инцидента. В съобщението се посочва, че се налага евакуация заради взрива.

Полицията евакуира хората край Елин Пелин, движението е отцепено. В складовете не са се произвеждали, а само са се съхранявали фойерверки.

Гъст дим се стели над цялото Софийско поле. Заради вятърът, който е с течения от запад на изток има проблем с полети от летище София.

Складовете за фойерверки е собственост на "Енигма фойерверк" и се е охранявал от един-единствен човек. На останалите работници смяната би трябвало да е приключила в 17,30 часа. Гасителните действия продължават, но са затруднени от дима. Според една от версиите до взрива се е стигнало при разглобяване на фойерверк.

При първия взрив на летище София с траектория откъм Елин Пелин са кацали два самолета. Те обаче са се приземили без да има опасност нито за самолетите, нито за пътниците, разказаха от летището. Засега облаците от взрива не пречат нито на излитащите, нито на кацащите полети.

Потребители в социалните мрежи публикуваха кадри от мястото.