"Усетих трясъка, избиването на дограмата, черчевета, врати, прозорци. Всичко хвърчеше – телевизори, маси, табуретки, не разбрах кое точно ме удари", разказва Николай Цачев, един от пострадалите от взрива в Хитрино. Мъжът е със счупени пръсти на краката в резултат на инцидента. Той сподели пред bTV, че половин час не е могъл да излезе от мазилките и счупените предмети.

Николай е настанен в кризисния център в Шумен. Казва, че в момента има голямо внимание към пострадалите и че държавата действа добре, помага им. Мъжът обаче е притеснен какво ще се случи от тук нататък. Той се надява държавата да му помогне да възстанови къщата си.

В Кризисния център остават 10 души от настанените вчера 14. Някои от тях са предпочели да отидат при свои близки. Част от евакуираните днес са получили възможност да се върнат в родното си място и заедно с придружител от властите да вземат най-необходимото – вещи, документи, пари.

"Финансовият министър Владислав Горанов разработил 2-3  варианта как да бъде решен проблема на хората в Хитрино", заяви в ефира на телевизията министърът на транспорта Ивайло Московски. Обмисля се Министерският съвет да даде целева субсидия на селото, а кметството да разговаря с всяко семейство как да се постъпи. Дали някой иска да си построи къща, дали да е дарение с няколко типа къщи или нещо друго, всеки щял да избере. Московски се бил чул с Горанов по тази тема.

Източването на една дерайлирала цистерна трае 2-2,5 часа, а те са 12, така че 48 часа няма да стигнат, както се е смятало първоначално. Работело се изключително внимателно, тъй като рискът бил голям. Московски даде пример с подобен взрив в Полша, при което се получил  15 км кратер и щети в продължение на 5-6 км. В същото време хората искат да се прибират вкъщи, заради животните, които гледат. Министърът на транспорта в оставка заяви, че във времето, когато не се източват цистерни, се появява прозорец и  хората на групи могат да бъдат пускани в домовете да нахранят животните си. В неделя това вече е станало веднъж, ще се повтори и в понеделник. Всеки човек от екипите пожарникари, които работят на място е подписал декларация, че го прави доброволно. Изключително рисковано е, повтори Московски.

Премиерът Борисов, след скандал с НСО,  е слязъл при пожарникарите, за да им даде кураж, съобщи министърът. Не го казвам, за да героизирам някого, допълни той.  Той посочи и стъпките, които ще трябва да се извървят. След източване на цистерните, те ще трябва да бъдат вдигнати. Придвижва се тежка механизация към Плиска, 50-тонни кранове, чакат се 100-тонни от Румъния. След като бъдат вдигнати, цистерните ще трябва да бъдат изкарани до железен път и да бъдат превозени с дизелова тяга.  По повод разследването, Московски каза, че са ангажирани най-добрите следователи, които са наблюдавани от главния прокурор. Министърът в оставка имал първоначална информация, че в междугарието композицията е влязла със скорост от 81 км в час, на първата стрелка скоростта е била 71 км. Той уточни обаче, че все още не са му предоставени писмени документи. Семафорът е светел с 2 жълти светлини, което е предупреждения за спиране в отбивка.

30 км превишение на скоростта са основание за създаване на такъм тежък инцидент, каза Московски. По повод фирмата "Булмаркет ДМ", министърът в оставка каза, че е разговарял с ИА "Железопътна администрация", която дава лицензите. Първият лиценз е получен през 2004 г., преподновен е през 2010 и 2015 г., компанията е отговаряла на изискванията, сред които е и финансова стабилност.  По повод факта, че собственикът  на по-късен етап е регистриран в Кипър, Московски заяви, че не знае да има ограничения за условията на собствеността. Искрено се надявам това да е чисто транспортен вид инцидент. Ако се намерят факти за злоумишлено действие това би било чудовищно и би граничило в акт на тероризъм, каза Московски. Ако това е така - имаме проблем.  

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg