Основното искане на Асоциацията на помощник-фармацевтите е за промяна в Закона за лекарствата, който да бъде съобразен с дипломите, които те имат. Според тях тази професия съществува в Европа, където много голяма част от фармацевтите са със средно образование и имат правомощия, за които у нас се претендира от 15 години. А именно да отпускат лекарствени продукти по лекарско предписание под контрол на магистър-фармацевт. Твърдят, че работят незаконно.

"Винаги, когато има проверка и помощник-фармацевт е в аптека зад гише, колегите са уязвени и винаги, когато има проверка, са поканвани да напуснат работното място, докато трае проверката. Публична тайна е - помощник-фармацевтите, откакто съществува тази професия, отпускаме лекарства по лекарско предписание. В аптеката, разбира се, че трябва да има магистър, но това в закона не е разрешено. В закона в момента ни се разрешава да отпускаме лекарства без лекарско предписание, под контрол на магистър. За лекарства по бяла рецепта изобщо дума не става, това е нашата основна практика", заяви председателят на УС на Българската асоциация на помощник-фармацевтите Лиляна Петрова.

"Това, което е записано в закона, че ние можем да отпускаме само лекарства без лекарско предписание под контрола на магистър, не отговаря на никаква истина, защото публична тайна е, че ние отпускаме лекарства по лекарско предписание, отпускаме лекарства на пациенти и това става естествено, че под контрол на магистър, но не го пише в закона. Законът драматично изостава от всякакви европейски практики и законодателства. Това искаме да се промени", обясни председателят на УС на Българската асоциация на помощник-фармацевтите Лиляна Петрова.

Помощник-фармацевтите обмислят и по-драстични мерки, не само символичен протест, ако исканията им не бъдат чути.

"Ние нарушаваме закона от сутрин до вечер, това, което правим не е регламентирано в закона. Работим с диплома в ръка, но законът някъде там е заспал, останал е в миналия век и ние трябва да го събудим", допълни още Петрова.

От Българския фармацевтичен съюз са категорично против такава промяна в закона.

"Тези хора - колегите помощник-фармацевти, казвам колеги, защото работим заедно в аптеките, но те не са фармацевти. Те са медицински специалисти в направление "Здравни грижи". Това, че помощник-фармацевтите изучават някои от нашите дисциплини в непълен обем, не им дава правомощия. Те нямат съответната компетенция да извършват консултация в аптеката. Те са помощници на фармацевта", заяви председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Mаринов.

По думите на Маринов консултация може да прави само магистър-фармацевтът.

"Как може помощник-фармацевт да извършва консултация, след като той няма нужните познания по фармакология, токсикология и т.н. в обема, в който ги изучава магистър. Ще дам пример с медицинските сестри. Нали не си представяте как медицинска сестра ще извършва операция под контрола или в присъствието на лекаря, само защото е работила 20 години в операционната. Тя няма тези компетенции и няма да чуете да иска такова нещо", допълни Маринов.

Според него е опасно неквалифицирано лице да извършва дейност, за която не е обучено.