Половината обвиняемите срещу цитрусовия бос Сотир Янков не се явиха в съда. Самият Янков, съпругата и дъщеря му бяха в съдебната зала. Това даде основания на магистратите да отложат делото.

Срещу Сотир Янков и останалите обвиняеми е цели 1100 страници. Янков и 13 негови съучастници ще отговарят за източване на 5 539 246, 46 лв. ДДС с фирми бушони.

Според разследващите от Гърция са влизали товари без платен данък добавена стойност. В България той също не е внасян в хазната, а е стопяван чрез фиктивни сделки.

Схемата, която действала в продължение на 3 години, беше разбита през септември 2012-а. Тогава освен Янков, полицията прибра жена му Елена и дъщеря им Мария, както и племенника на футболната легенда Христо Бонев - Атанас Бонев, по прякор Малкия Зум. Арестувани бяха и шефове на дружествата бушони. В момента всички са на свобода с парични гаранции.

Най-голямата, от 20 000 лв., беше определена за Сотир Янков. Съпругата и дъщеря му внесоха общо 15 хиляди лева, за да излязат от ареста. Двете жени са в дългия списък от подсъдими за данъчното престъпление. Предвиденото наказание за него е от 3 до 8 г. лишаване от свобода, както и конфискация на половината или цялото им имущество.

Янков е собственик на най-голямото и модерно плодохранилище на Балканите, което се намира край пловдивското село Първенец. Базата беше построена през 2005 г. с пари по програма САПАРД.
Заради направената инвестиция от 20 млн. лева Сотир Янков беше обявен през 2005-а за бизнесмен на годината. След разкритията за източения ДДС съдия-изпълнител описа хладилните складове. Взискателят е банка, от която предприемачът е теглил кредит и не е покривал своевременно вноските по него.

След излизането си от ареста, Елена Янкова определи акцията и арестите като поръчка и бе категорична , че всички компании са работили в рамките на закона.

Три години след арестите цялото имущество е обявено за публична продан, а Янкови водят съдебни дела, за да го запазят.

Обвиненията

Сотир и Елена Янкви са обвинени в това, че в периода декември 2008 г. - 14.10.2011 г. в Пловдив в съучастие с помагачите Кирил К., Стоян М., Борислав Б., Иво И., Томислав Т., Живко Б., Николай Д., Милко В., Сергей Ц., Мария Янкова, Кирил К. и Атанас Б. са избегнали плащането на данъчни задължения в особено големи размери - 5 410 032 лв. като са потвърдили неистина в писмени декларации, които се изискват по силата на ЗДДС -престъпление по чл. 255 ал.3 от НК.

Сотир Янков в периода от 05.03.2012 г. – 17.07.2012 г. умишлено е склонил Мария Янкова да извърши финансови операции – 11 бр. парични преводи на обща стойност 50 000 евро, за които са знаели, че са придобити чрез тежко умишлено престъпление - престъпление по чл. 253 ал.4 от НК.

Сотир Янков в периода април 2012 г. – 14.08.2012 г. в Пловдив при условията на продължавано престъпление в качеството си на управител на „ Сотир плод ” ООД гр. Пловдив в съучастие като помагач на извършителя Мария Я. – собственик и управител на „ Мелиско Фреш ” умишлено я е улеснил да избегне установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – ДДС в размер на 99 947 лв. като потвърди неистина в писмени декларации, които се изискват по силата на ЗДДС.

Сотир Янков в периода от 06.11.2008 г. – 06.02.2009 г. в Пловдив при условията на продължавано престъпление е извършил 8 бр. финансови операции – тегления на парични суми от разплащателна сметка на дружеството „Еко Гардън Фрукт”, като общият размер на всички изтеглени суми е 738 800 лв., за които е знаел, че са придобити чрез тежко умишлено престъпление - престъпление по чл. 253 ал.4 от НК.

TrafficNews.bg