Почина Иван Тренев – български поет, писател, художник и издател. Автор на повече от 40 книги - поезия и проза, както и на произведения за деца под името Дядо Иван.Той бе дълги години редактор в националното радио, след това - в издателствата „Народна младеж” и „Български писател”. Преведен като поет на много езици. Първи частен книгоиздател в България след 10 ноември 1989 г. Остро критичните му романи за съвременната дейстителност са бестселъри на книжния пазар, както и романите му, посветени на съдбата на България през Средновековието.

Иван Тренев е един от най-значимите съвременни писатели. Той е роден в Дупница на 2.11.1931 г.и произхожда от много стара родолюбива фамилия на предприемачи, духовници и комити. Баща му, Александър Тренев е работил като търговец на кожи. Неговата съпруга, Олга Финдакова след гимназията е учила в Белия Кръст и е проповядвала Христовото учение. Нейните корени са от Берово, Македония. Александър и Олга Треневи имат две деца: Георги - роден 1930 г. е бил офицер - кавалерист. Умира като капитан през 1960 г. Иван Александров Тренев е учил в Дупнишката гимназия, а през 1952 г. е завършил учителския институт. Продължава образованието си във Военно-морското училище във Варна, откъдето през 1957 г. БКП го изключва. Предположението е, че е бил оклеветен като произхождащ от буржоазен род и гонението срещу него трае близо 20 години. Едва през 1971 г. след многократното настояване на Атанас Далчев той е приет в Съюза на българските писатели.

Той сменя различни професии - работил е като изкопчия, общ работник по строежите, продавач, репортер и редактор. Близкото му приятелство с Ангел Каралийчев, Дора Габе, Атанас Далчев, Александър Геров, Добри Жотев и Иван Давидков оказва влияние върху оформянето му като писател.

Първата поетична творба на Иван Тренев "Незавършена поема" е шедьовър в неговото обемно творчество и няколко десетилетия доминира на рецитаторските сцени. Той става популярен като поет със стиховете си за българските манастири и с изящната си любовна лирика. Историческите му романи с общ тираж над 300,000 екземпляра му донасят голяма национална известност.

Той е писал и за юноши, а като редактор в издателствата "Народна младеж", "Български писател" и Националното радио е дал път на много млади автори. Творчеството му включва над 40 книги - поезия и проза, като негови произведения са превеждани на руски, френски, английски, белоруски, румънски, словашки, полски, гръцки и други езици. Под негова редакция са излезли стотици книги от българската и световна класика.