Отиде си художникът Генчо Симеонов (1931 – 2024). Напусна ни един от доайените на съвременната българска карикатура, с траен принос за нейното развитие и международно признание през последните 50 години, съобщават от Съюза на българските художници.

Поклонението ще се състои на 26 юни от 12:30 часа в църквата „Успение Богородично“ на Централни софийски гробища, отбелязват още те.

Възпитаник на първия випуск на Художествената гимназия в София и един от последните студенти на проф. Илия Бешков в Националната художествена академия, дългогодишен член на СБХ, Генчо Симеонов твори до последните си дни, участвайки във всички национални изложба на българската карикатура, в множество колективни и самостоятелни изяви от 50-те години до днес.

„Изтъкнат майстор на сатиричната рисунка с неповторим стил и чувство за хумор, Генчо Симеонов работи активно и в областта на илюстрацията, анимацията и сатиричната живопис. Носител на най-престижните национални и международни награди, неговите произведения в периодичния печат и цялото му творчество остават в съкровищницата на съвременната българска визуална култура“ допълват от СБХ.