Проф. Марияна Стойчева ръководител на Катедра по инфекциозни болести към Медицинския университет в Пловдив и дългогодишен началник на инфекциозна клиника към УМБАЛ "Св. Георги" заяви пред bTV, че се надява ваксините да помогнат за борбата с вируса.

"Пациентите, които постъпват в болница са в тежко състояние. Хроничните заболявания влияят много. За съжаление не можем да помогнат на всички и някои от тях загиват. В УМБАЛ "Св. Георги" има 104 легла за ковид пациенти. Има пациенти с хепатит и менингит, на теорията на болницата са разположени и за пациентите, които са на механична вентилация. До сега сме лекували 900 пациенти с ковид. 90 от тях са преминали през интензивното. Разгръщаме нови болнични легла. В момента функционират 37 легла в другата ни база."

"Аз не споделям мненията, че инфекцията нараства като количество, но пък заболяването протича по-леко. Броят на хоспитализираните нараства за съжаление. Ние приемаме пациенти, които са с тежки придружаващи заболявания и такива, които се нуждаят от кислород. Най-младият ни пациент на 6 месеца. Много се надявам да има ефективност от новите мерки. Надявам се и ваксината да помогне. Очаква се по данни на световни учени активността на вируса ще продължи още година или година и половина. Само ваксината може да спре това. Това е война и трябва да знаем това."