Съдия Мария Шишкова става заместник на главния прокурор Сотир Цацаров. Предложението е направено лично от прокурор №1 и предстои да бъде утвърдено от Висшия съдебен съвет идната седмица, съобщи Марица. Ако това стане факт, това ще е вторият пловдивски кадър в най-близкото обкръжение от екипа на главния прокурор. От самото начало негов заместник е Пенка Богданова, която работеше като прокурор в Апелативна прокуратура Пловдив.

Съдия Шишкова е сочена като един от хардлайнерите в пловдивския окръжен съд, тъй като от години работи по най-тежките наказателни дела. Тя е в системата  от 1994 г. Работи  първо в районния, а по-късно в окръжния съд. През 2013 г. е подала документи за участие в конкурса за повишаване на Софийския апелативен съд, но не се е явила на събеседването. През януари 2011 г. съдия Мария Шишкова е наградена от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов с почетното отличие на МВР "За доблест и заслуга" – III степен за участието си проекта "Противодействие на престъпления, свързани със злоупотреба на финансови средства, предоставени на България от ЕС". През май тази година съдия Шишкова осъди на доживотен затвор без замяна Ирхан Кабур за убийството на 3-годишно дете през 2010 г. Под тепетата за  нея се говори, че е една от най-строгите и безкомпромисни съдии в Пловдив.

В началото на своя мандат главният прокурор Сотир Цацаров имаше петима заместници – Пенка Богданова, Галина Тонева, Ася Петрова, Борислав Сарафов и Камен Михов, който пое ръководството на Върховната административна прокуратура. Няколко месеца след избора Галина Тонева подаде оставка и нейният щат за заместник-главен прокурор бе съкратен. В началото на годината Камен Михов бе избран за национален член на Eurojust. Неговото място като ръководител на Върховната административна прокуратура и зам.-главен пое Ася Петрова. Така се освободи едно място за заместник-главен прокурор, което сега вероятно ще бъде заето от съдия Мария Шишкова.

Знам, че предложението вече е внесено от Сотир Цацаров, вероятно ще го гласуваме  следващия четвъртък, коментира пред „Марица” Румен Боев - член на Висшия съдебен съвет и бивш апелативен прокурор в Пловдив.