
Омайното вино на Александър Македонски, благодарение на което покорил света, е едно от изкушенията на дефилето „Вино и гурме” в Стария град.
Тайната рецепта на елексира е аронията, издаде световният шампион по канадска борба Кушиков. Той бе сред гостите на традиционния фестивал, който стартира днес и ще продължи в неделния ден с дегустации на вино и вкусна храна.
Специални гости на откриването бяха зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, кметът на Пловдив Иван Тотев и председателят на Общинския съвет Савина Петкова.
Тази година 32 винопроизводители, ресторантьори, сладкари и кетъринг-майстори предлагат продуктите си в 10 емблематични пространства в Стария град. За втори път във фестивала се включват и чуждестранни участници.
"Радвам се, че това събитие стана част от културния живот на Пловдив. От години говорим, че градът ни е център на винените маршрути в България, но едва в последните две-три ги развиваме. С огромния брой исторически ценности на Пловдив, интересните и разнообразните събития от програмата на Европейска столица на културата, си гарантираме един устойчив растеж на туризма”, каза на откриването кметът Иван Тотев и вдигна тост с червено вино. Всички официални гости бяха закичени с модерен държач за чаши – връзка с твърда поставка, която позволява ръцете на дегустаторите да останат свободни.
Именно виното на Македонски бе едно от първите, които официалните лица опитаха. Гроздето, от което е направено, расте само в България и това прави дионисиевата напитка уникална. В добавка с аронията, победите са гарантирани, шегуваха се ценители. Те дегустираха и вариантите на червено вино с малина и череша.
„Сам правя вината. Отглеждам около 150 декара лозя и 9 декара био малини”, похвали продукцията си Емил Димитров от Варна.
Единствената изба по поречието на река Места също е сред участниците във фестивала тази година. Те предлагат пет сорта вина, но залагат на единствения български сорт грозде, който отглеждат – рубин. Самото вино отлежава 12 месеца във френски бъчви, които допълват цветния му аромат.
Брускети, къпана баница, хапки и домашно приготвени сладкиши са щрихите към виното, които привличат все повече посетители в Стария град.
Дефилето „Вино и гурме” продължава и утре. Посетете го ,канят организаторите.
Още от категорията
Виж всички
Тежко пострадалата жена при инцидента на ралито във Варна се нуждае от кръводаряване


Акценти
Виж всички


Next Level Plovdiv Plaza отвори врати!

Отново! АМ "Тракия" е блокирана в района на Ихтиман





Темите на Traffic News
