Общо 15 000 лева превежда община Пловдив на Природонаучния музей под тепетата. Парите отиват за закупуване на уникални препарирани насекоми.

10 000 лева отиват за покупката на най-големия вид гигантска пеперуда на планетата. Насекомите ще бъдат част от мегаизложба, която ще бъде открита в средата на януари догодина и в която ще бъдат показани 100 вида от най-големите пеперуди, бръмбари, скакалци и водни кончета в целия свят. Това съобщи директорът на музея ас. Огнян Тодоров, в чийто кабинет е вече гигантската препарирана пеперуда.

Други 400 евро музеят ще брои за огромен бръмбар с дължина 15 см от вида Титанус гигантеус, пише "Монитор".

Освен препарираните насекоми в музея ще покажат на посетителите и още 500 живи пеперуди. Те ще са пуснати да пърхат свободно в новата зала "Тропик", която имитира напълно условията на джунгла и чийто диаметър е 11 метра с височина 8 метра. Залата е почти напълно завършена. В нея има мостче за преминаване на посетителите, а под него ще тече рекичка, която ще завършва в малко езеро. Оттам водата ще се насочва към изкуствен водопад с естествени растения, подборът на които е направен от специалисти от Аграрния университет в града.

Докато посетителите се разхождат и разглеждат, край тях ще летят пеперуди, които ще са от най-красивите, най-големите и най-атрактивните в света.

Залата се намира над покрива на музея и в нея ще се поддържа постоянна температура от 26 градуса. За любознателните ще има и екскурзовод, който ще обяснява на посетителите всичко, което ги интересува за пеперудите. Те пък ще дойдат в Пловдив под формата на пашкули. Една от най-красивите е от вида Морфо спатия, която е дневна пеперуда с големината на човешка педя и е изключително красива в своите неоново-сини окраски.

Атракция за посетителите ще бъде и нощната пеперуда Атакус атлас, която е една от най-едрите нощни пеперуди, познати до момента. Размахът на крилете й достига до 30 см, а женските са по-едри от мъжките екземпляри и поради това в тъмнината често са бъркани за птици. Цената на входния билет за зала "Тропик" ще струва 3 лева, уточниха от музея.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg