Днес президентът Росен Плевнелиев заяви пред журналисти, че няма вариант за нови избори и е убеден, че народът много ясно зададе посоката в 43-то Народно събрание да се провеждат реформи и да се избере стабилно правителство.

Той коментира, че хубаво впечатление са му направили „добрият тон, конструктивният подход в първия кръг на преговори по съставяне на ново правителство", предаде Стандарт.

„Радвам се на това, че се влиза в конкретика за важните теми за държавата, приоритетите и реформите, които са спешни и чакат", заяви президентът.

През изминалата седмица преговорен екип на ПП ГЕРБ проведе срещи за бъдещото управление на страната с всички партии, влезли в новия парламент. Днес от партията първа политическа сила трябва да решат дали и как да продължат преговорите за новия кабинет.

„Единственият начин, за да имаме стабилно правителство в 43-то Народно събрание е да се договори ясна програма за действие, която да е конкретна и разписана по месеци и по която политическите партии да се обединят", каза Плевнелиев. 

В широкото партийно представителство в парламента президентът съзря възможност за подкрепа за един широк правителствен план за действие. „Това, че Народното събрание е пъстро е заявка, че един широко скроен план за действие би могъл да намира своите различни групи по интереси, които да го подкрепят в различни негови измерения", заяви Плевнелив.

„Това, че има конструктивен подход и се демонстрира смирение е добре. Приветствам този подход, но не е достатъчно – народът иска да види конкретните резултати, които да ни водят към работещи институции и повече стабилност. Това означава успешно приключване на преговорите и, разбира се, правителство, което да поеме и реформите, и проблемните казуси, и перспективните за нацията въпроси в ръцете си и да ги движи ефективно и бързо", коментира президентът.

Държавният глава очаква втория кръг от преговори, който да се проведе по същество и вярва, че правилният подход за съставяне на правителство не е раздаване на постове на партиен принцип, а е ясна програма за действие.

TrafficNews.bg