Президентът Росен Плевнелиев има пред себе си три варианта за изход от ситуацията, ако във вторник Реформаторският блок върнат мандата за съставяне на правителство, който той ще им връчи. Въпреки че има известни колебания, вероятно Реформаторите ще върнат мандата, както направиха вече ГЕРБ и БСП.

Първият вариант е да се назначи служебно правителство главно от хора от неговия екип, както и с няколко души, одобрени от Румен Радев, казват близки до държавния глава. При този вариант президентът очаквал да се запазят всички зам.-министри от кабинета “Борисов”, за да продължи да функционира администрацията и да има някаква приемственост. Не е ясно кои от тях ще поискат да останат, но много от зам.-министрите на реформаторите били склонни да продължат работа.

Вторият вариант е Плевнелиев да назначи правителството на Бойко Борисов за служебно, с ясната мисъл, че на 22 януари Румен Радев ще си излъчи нов служебен кабинет, пише 24 часа. Този вариант бил житейски най-правилен, но по политически причини Борисов не искал да изглежда, че прави всичко, за да е на власт.

И третият вариант е просто нищо да не се случи и сегашното правителство да остане на власт в оставка до 22 януари.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg