Нов пожар избухна в неделя днес в Сакар планина. Около 13:40 ч. е получен сигнал за пожар в района на бившето летище до свиленградското село Младиново. Обхваната е огромна площ. Горят сухи треви, които заради силния вятър и високите температури, са прехвърлили района на летището и са навлезли в близката широколистна гора.

На място работят 7 противопожарни автомобила, очакват се още коли от Велико Търново и Любимец да се включат в гасенето, съобщава Дарик, позовавайки се на информация на Областната администрация в Хасково. Изпратени са и водоноски от община Свиленград. На терен са също служителите на горските стопанства и доброволци от Свиленград. Пламъците са далече от селата Младиново и Левка и няма опасност за хората там, твърдят от областната управа.

Пожарът между селата Изворово, Черепово, Дрипчево и Оряхово все още не е овладян. Пряка опасност за хората от населените места, за покъщнината и животните няма. От вчера до днес стихията погълна над 45 000 декара - предимно гори, пасища, лозя. От Община Харманли не са отменили бедственото положение.

От снощи полицията работи на място за установяване на причинителите на пожара. Едно от огнищата е тръгнало от соларен парк близо до Оряхово. Вероятната причина е авария в инсталацията. Там са унищожени 600 декара от съоръженията на соларния парк. От противопожарната служба уточниха, че това не е първото запалване в този парк. Такива инциденти се случвали почти всяко лято.

В същото време се предполага, че пасища са пламнали при почистване. Все още няма задържани за пожарите. Има заподозрени земеделски стопани. Разпитите продължават.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg