Здравният министър в оставка Петър Москов трябва да се яви в понеделник следобед в столичното следствие на разпит по делото за бартера с ваксините между България и Турция. Очаква се на министъра в оставка да бъде повдигнато обвинение за неизгодна сделка.

Преди Москов в следствието ще бъде разпит неговия заместник Адам Персенски.

По делото вече има един обвиняем - Росен Алексиев от държавната фирма за производство на ваксини "Бул Био". Той е обвинен в безстопанственост във връзка с произведените над един милион неетикетирани ампули с ваксини срещу тетанус по поръчка на турската фирма "Тюрк илач".

Преди година и половина България получи 100 хил. дози петвалентна ваксина "Пентаксим" като дарение от Турция. Тя е срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенца. В замяна България се задължи да дари на турската страна 5 млн. дози ваксини срещу туберкулоза (БЦЖ), произвеждани у нас.

Ваксината “Пентаксим“ е масово използвана при вкасинация на бебета. Причина за бартера бе недостиг на тази ваксина в страната и невъзможност за бързото й доставяне от френската компания производител.

Главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че предмет на делото е икономическата целесъобразност на бартера,

Преди ден Петър Москов обясни преди бТВ, че не знае за какво искат да говорят с него от следствието.

"Не знам за какво искат да говорят с мен тези органи. Половината състав на министерството беше разпитан за финансовата част на двете дарения", каза той.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg