Близо 1 000 души от рода на ромите – калайджии се събраха по традиция навръх Тодоровден в Стара Загора, за да проведат пролетната сгледа между момите и ергените от племето.

Към 13,00 часа в събота на заобиколен с ламарини частен терен до централната градска автогара заприиждаха автомобили от шест области, пише Монитор. По регистрационните табели човек може да се ориентира за географското разпределение на племето, което в най-добрите си години е стигало до към 4 500-5000 души. Открай време основната група е в Старозагорска област, отделни фамиии има в Сливенско и Пловдивско, на пръсти се броят отдалечилите се към Бургас, Ямбол, Хасково и Харманли.

Мъжете зад воланите чинно плащат по петарка за вход, по-възрастните жени внимателно отглеждан дали всичко по тоалетите на момичките е наред, а те полагат по още един допълнителен слой белило и варак върху бузите.

Най-старите от рода мъже идват накичени със златни ланци и с по няколко златни пръстена на ръцете, по-младите почтително целуват ръце, след което млади и стари се омешват в тълпата.

Най-щастливи бяха са най-мъничките, момченца и момиченца, които лакомо хапват на корем захарни ябълки и фъстъчени ядки. Представящ се като Михаил Михайлов от Хасково 77-годишен достолепен старец шеговито отхвърля питанията дали и тази година момите – калайджийки ще се продават.

„Било е това едно време, момчета. Сега никой не вади пари за булка. Най-много двата рода да се разберат кой ще плати масрафа по яденето и пиенето. Станахме и ние европейци!“, кълне се дядо Мишо и хитровато намига с клепач.

До него с прясно начернен дълъг мустак бай Васил от Гълъбово уточнява, че по традиция мъжката страна плаща по някоя златна монета.

Ако обаче булката избягала до месец време – наполеоните не се връщали- младоженецът си бил виновен, че не е удържал булката. Окажело ли се обаче , че момата не е съвсем мома – младоженец имал право да избира – да му върнат обратно парите или да я задържи за съпруга, но като му преброят двойно повече звонкове.

Като пълна измислица определя тези адети 80-годишната Мария Стоянова, която е отгледала четирима сина, две дъщери и от тях има почти дузина внуци и правнуци. По думите й журналистите си измисляли приказките за хилядарките, дето се давали от род на род. Калайджиите, твърди тя държат на честа си, женят се помежду си, старите дават съгласието си за сватбата, ама нямало ли любов помежду младите – никой не можел да ги ожени.

Младите отричат някой да плаща – обичат ли се, съгласи ли се бубайкото от двете страни – сватбата е готова. Дали ще е по Тодоровден или на Гергьовден – зависело от родата кога може да се събере.

Още новини ТУК

TNS.bg