Първите череши вече са на пазара, но се предлагат по 7 лева килото.  Стоката е предимно от Гърция.  На борсата в Слатина, която е най-голямата в София, цената на едро върви от 3,70 до 4,80 лв. за килограм. По сергиите на градските пазари търговците обаче ги продават двойно – 6-7 лева за килограм.

На пазара вече има и родни череши. В Хасково цената се движи от 5 до 8 лева за килограм. На пазара в Кюстендил, считан за столица на черешите, обаче все още не се предлагат местни.

Според производителите, заради нестабилното време в последните месеци реколтата е слаба и се очаква цената да се задържи по-висока в сравнение с други години.

Пораженията при овощните култури не са толкова от градушките, колкото от измръзванията през миналия месец, по време на цъфтежа, коментира директорът на Института по овощарство в Пловдив проф. Аргир Живондов. По думите му в Северна България, където са паднали градушки, има райони с напълно унищожена реколта.