Първа партийна подкрепа за референдума на Слави Трифонов. Коалицията на АБВ и движение „Гергьовден” се регистрира в Централната избирателна комисия, за да може да агитира в полза на допитването.

Дотук това е и единственият съюз за президентските избори, който се записва за участие в кампанията за референдума.

На него избирателите ще отговарят на въпросите да се избират ли мажоритарно депутатите, да има ли задължително гласуване на избори и да бъде ли намалена държавната субсидия за политическите партии.

„Фактът, че сме единственият парламентарен формат, който се регистрира към този момент за референдума, буди безпокойство. Това показва, че останалите парламентарни сили нямат интерес от реален дебат по референдума по въпросите, които са поставени в него и това е част от неглижирането на гражданското общество”, каза Румен Петков.

„Понеже на кандидат-президента ни няма да му е много трудно да иде на балотаж, г-н Калфин, ние решихме да хвърлим много големи усилия в пропагандирането на референдума”, заяви Любен Дилов-син от движение „Гергьовден”.

„Нашата регистрация днес за подкрепа на референдума е знак към обществото за обединение, повече независимост, чрез повече граждански инициативи, защото вярваме, че чрез повече граждански инициативи обществото наистина ще бъде независимо”, каза Мариана Тодорова от АБВ.

„Референдумът, който ни е предложен, е позитивна провокация към политическата класа, защото касае и промяна на политическия модел. Призоваваме да се гласува с „да” и по трите въпроса”, заяви Тодорова.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg