Пловдив ще остане само с една общинска болница от днес. Общинският съвет ще гласува сливането на Първа градска с МБАЛ „Св. Пантелеймон”. Така бившата Втора градска болница ще погълне и МБАЛ „Св. Мина”, след като стори това и с Белодробна болница.

Общинарите ще гласуват цели три предложения. Първо, те ще гласуват заем от 214 000 лева на МБАЛ „Св. Мина”, за да се покрият задълженията, които лечебното заведение е натрупало. След това ще приемат друго решение за увеличаване на капитала на МБАЛ „Св. Пантелеймон” и накрая - сливането между двете лечебни заведения.

Две са причинате за сливането на двете болници според градоначалника Иван Тотев. От една страна постоянно трупащите се задължения на лечебното заведение, а от друга политиката на Общината за сливането на болниците. Управителят на МБАЛ „Св. Мина” Д-р Галина Карауланова бе освободена на последната сесия, като д-р Генади Странджев зае поста до сливането. Това стана въпреки протести на лекари от лечебното заведение.

От Общината акцентираха, че сградата на Първа градска болница е паметник на културата и няма да бъде продавана. Вътре ще продължи да бъде болница, а управлението на дейностите ще мине под шапката бившия общински съветник и директор на МБАЛ Св. Пантелеймон” д-р Петко Недев. Така в общинското здравеопазване остава само една болница, шест ДКЦ-та и КОЦ – Пловдив. Останалите лечебни заведения са държавни и частни.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg