Служителите, които са допуснали поради небрежност на 18 юни да има теч на радиоактивна вода извън контура на съоръжението, са временно отстранени от работа. Това съобщи служебният енергиен министър Владимир Малинов, който беше изслушан по темата в Народното събрание. Отстранените служители ще преминат през допълнително обучение и психо-физични анализи.

Министърът е поискал подбора на информация за инцидента. Според нея се е наложило шести блок на АЕЦ "Козлодуй" да бъде спрян заради проблеми в неядрената част на блока и протечки в парогенератора, където е радиоактивната вода.

Според информацията на АЕЦ "Козлодуй", шести блок на централата е спрян на 15 юни, като са изпълнени пет етапа:

  1. предварителна подготовка;
  2. намаляване на мощност и разтоварване на блока до 40%;
  3. заглушаване на реактора и привеждане в подкритично състояние;
  4. разхлаждане на блока;
  5. превеждане на блока в готовност за ремонт.

"По отношение на конкретната авария, от 14 до 17 юни са изпълнени всички тези етапи, на 18 тръгват да правят проби, подава се азот под налягане, оперативният персонал не е осъществил контрол при тази операция и част от топлоносителя е бил изпуснат от контура. Изливането е настъпило по време на дневната смяна в 7.25 ч. Датчиците са показали че при предишните смени не е имало изливане - около 8 - 8,5 кубика в херметична зона", обясни министърът.

При извършения оглед е констатирано, че разлива е по външния контур на парогенератора. Извършен е оглед на съседно оборудване, след положително становище е продължена работа. Всички дейности са извършени при дозометричен контрол, няма облъчване на персонала, нито изливане на радиоактивна вода извън зоната.

Министърът обаче изказа притеснения относно повода за плановия ремонт на шести блок, тъй като проблемът с парогенераторът не се случва за първи път. Той е поискал подробна информация от ръководството на АЕЦ защо се стига до тези чести проблеми. Министърът обаче увери, че до този момент не е имало подобно изтичане на радиоактивна вода.