Големият наш композитор Атанас Бояджиев ни напусна във вторник вечерта, предаде БНР. Той беше харизматично име, творец, от когото са се учили мнозина наши известни музиканти. Роден е на 1 март 1926 година. Завършил е право в Софийския университет. Учи композиция при Димитър Ненов.

Първата си авторска музика написва за кукления театър в София през 1946 година, а за Българската кинематография – през 1948 г. През 1950 година пише инструментални пиеси за голям оркестър. От 1952 г. сътрудничи на Радио София като композитор, въпреки че застава пред микрофоните му за участие на живо още като ученик в трети клас, през 1936 година.

Автор е, заедно с Петър Ступел, на обичана филмова музика – включително за най-популярните сериали през 60-те и 70-те години: „Капитан Петко Войвода”, „На всеки километър” и „Изгори, за да светиш”.  Член е на Съюза на българските композитори и негов секретар (1980-85) и председател на Творческия фонд на СБК. Удостоен е с орден „Кирил и Методий” - ІІ степен (1972) и със званието „Заслужил артист” (1980).

Атанас Бояджиев е първият носител на голямата награда на конкурса „Златният Орфей” през 1969 година за песента си „Сън сънувах” (изп. Маргрет Николова и Кирил Семов). Същата година печели и телевизионния конкурс „Мелодия на годината” с „Любили сме”, в изпълнение на дуета Маргрет Николова - Петър Петров.

Редом с „Бялата птица”, „По-добре късно, отколкото никога”, „Песен за чайката” и „Ропотамо”, сред най-обичаните му песни си остава „Лудо младо” по текст на поета Богомил Гудев, с когото бяха дългогодишен творчески тандем.

С големия български композитор Атанас Бояджиев си тръгва цяла епоха в българската музика. Но смъртта не е отсъствие – тя е промяна в присъствието. Ще се сбогуваме в събота (23 септември) в столичния храм „Св. Седмочисленици“ от 13.30 часа.

Поклон пред неговия дух и талант!