Одобрени са шест учебника по история за пети клас. Това обяви на брифинг в Министерството на образованието просветният министър Меглена Кунева. Учебниците са събрали 90% одобрение от преподавателите по история. Кунева подчерта, че това е един от учебниците, които събират най-много обществено внимание. На издателите им предстои сериозна работа, тъй като на 15 септември е стартът на новата учебна година.

„Тези учебници са получили над 90% одобрение от учителите, които ще преподават за първи път по новата програма", обяви зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.

2139 учители преподават история в прогимназиален етап. От тях 1942 преподаватели са се включили в оценяването на учебниците. Кунева отправи призив възможно най-бързо учебниците да бъдат на чиновете на децата до 15 септември.

Одобрените учебници са на издателствата: „Анубис", „Булвест 2000", „Даниела Убенова", „Просвета плюс", „Просвета - София", „Св. Георги Победоносец". От МОН обясниха, че разликите в учебниците не са свързани със съдържанието, а само с метода на преподаване, начина на поднасяне на съдържанието.

„Убеден съм, че на издателите им предстои много тежка 15-дневна работа", коментира зам.-министър Стаматов.

Всяко училище трябва да заяви учебник. След това се прави обобщена заявка и се сключва договор. Към 5 септември издателите би трябвало да знаят колко комплекта от всеки от 6-те учебника трябва да бъдат разпечатани.

На въпрос ще успеят ли издателите да подготвят учебниците до първия учебен ден, Стаматов увери: „Ще направим и невъзможното да се случи и да опровергаем негативизма на българския народ".

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg