
От днес до 27 декември по пловдивските улици „Братя Пулиеви“ и „Магура“ в Капана ще се носят аромати на вкусни традиционни храни и сгряващи напитки. Коледното издание на Фестивала на местните храни ще събере в арт квартала продукцията на над 20 производителя от Пловдив и околните области, съобщава БНР. Събитието се организира от инициативата „Занаятчийска кухня „Фермата“ с подкрепата на община Пловдив и Общинска фондация „Пловдив 2019″.
По време на третия по ред фермерски пазар в Капана пловдивчани ще могат да опитат автентична празнична кухня, претворяваща българската традиция и тази на местните арменска, турска и македонска общности. Организаторите, съвместно със „София Мел“, планират да включат и посетителите в концепцията на фестивала. За целта на 21 декември от 16,00 часа ще бъде проведена работилница за месене на обредни хлябове. Специалисти от „Хлебна къща – Пловдив“ ще представят символиката на Коледника – какво повелява традицията, как се прави коледната пита и как се четат знаците по нея.
На фермерския пазар посетителите ще могат да намерят сезонни плодове и зеленчуци, хлябове и пити с естествена закваска, фермерски млечни и месни продукти, мед, сладка, лютеници и билки. За празничното настроение и атмосфера ще бъдат осигурени коледен пунш и греяно вино. Музиката ще е от Skill.
Организаторът на фестивала – „Занаятчийска кухня „Фермата“, е инициатор и на новата национална мрежа на малките местни производители на храни LocalFood.bg . Тя ще подпомага регистрацията на стартиращите предприемачи и достъпа им до пазара, ще ги обучава и ще ги съветва за възможностите. Новата мрежа също така ще насърчава развитието на иновативни модели на домашно производство на храни и ще прокарва политики за регламентирането им.
tns.bg
Още от категорията

Филиалът на Русенския университет официално получи сградата на бившия Тараклийски университет


Акценти



Отиде си уважаваната пловдивска журналистка Ирена Чернишева




Шармантна булка привлече погледите в Пловдив

