Криви краставици, нацепени домати, картофи и лук, дребни като шикалки. Това е част от стоката на Стоян Симеонов, която всяка сряда той носи на фермерския пазар пред министерството на земеделието в София. Над щанда му е зеленият лист – знакът за биопродукти.
Чисти и вкусни, нямащи нищо общо с еднаквите, сякаш извадени по калъп домати и краставици с вкус и трайност на пластмаса, които се появиха у нас от европейския пазар.
„Тези биотиквички са само по левче, защото са по-едри. Другите ги давам за 3 лева”, казва мъжът, който отглежда зеленчуци и плодове в биофермата си в елинпелинското село Лесново.
Доматите, които са от три различни сорта, са по 5,90 лв. На някои столични пазари толкова струват и обикновените, които не са био. Стоян сам си произвежда семената. Всички зеленчуци са брани ден преди да бъдат изкарани на пазара.
„Не можем да търсим по-висока цена, защото няма да се купуват. Биопроизводителите минаваме през иглени уши заради проверки и сертификати, не използваме никаква химия, затова добивите ни са в пъти по-ниски. Но пък всички пчели са в градините ни, идват яребици, зайчета, защото е чисто. И клиентите ни са верни, някои купуват стоката ни от 10 г.”, разказва Стоян, който е единственият биопроизводител на пазара пред МЗХГ.
Всяка сряда Наталия носи яйца от от Чипровци, продава ги между 30 и 50 ст. според големината. По обяд вече й е останала само една кора. На пазара ги държи ги в хладилник, който после се прибира в склад в София. „Отглеждам стотина свободни кокошки, храня ги с жито. Събирам яйцата от полога и направо ги нося тук”, казва тя.
До нея Иван Иванов е извадил за дегустация краве и козе сирене, произведено във фермата под връх Изтримец, където пасат 15-те му крави и 11 кози от специалната тогенбургска порода.
„Ние сме земеделски производители, но за да си донесем стоката тук и да я продаваме, ни помага „Биоселена. Те правят цялата организация”, разказват хората.
Софиянци вече свикнаха всяка сряда да пазаруват чиста и вкусна храна от фермата. Някои си правят поръчките предварително, а производителите им ги носят на пазара. Още в ранния следобед стоката е на привършване.
„Имаме и клиенти чужденци – френски семейства, които живеят в София, както и хора от германското посолство. Идват заради нашия хляб”, горд е Мирослав Илиев. Той сам си произвежда брашното в наследствената мелница „Братя Джамбазови” в село Горна Кремена до Мездра.
Създадена е още през 1923 г. от прадядовците му, национализирана по време на соца, а после – върната на фамилията. Преди 3 г. Мирослав и жена му решили да се пробват и в хлебарството. „Решихме да правим хляб с квас. Първо ставаше твърд като тухла, но с проби и грешки вече му хванахме цаката”, разказва мъжът. Самуните са ферментирали 100 часа, докато в масовото производство този процес продължава не повече от 24 часа. „Колкото е по-дълга ферментацията, толкова повече се разграждат въглехидратите и глутенът.
Аз съм диабетик, но когато ям от този хляб, кръвната ми захар не се качва бързо”, обяснява Мирослав. Освен хляб, той предлага и кроасани с квас, които се правели много трудно и не всеки път ставали, но пък били много по-здравословни от другите. „Хората трябва да се научат, че хлябът с квас е истинският, а маята е вредна”, категоричен е мъжът. И цитира изследване с плъхове, хранени с тестени продукти с мая, които след третото поколение станали импотентни. „Поставили сме си мисия да образоваме хората”, казва още Мирослав.
Христина пък продава телешко месо в буркани, произведени в „Дивата ферма” на Благовеста и Николай Василеви. „Участвах в четвъртия сезон на реалитито. Помагах в земеделската работа на Бети, вадех с нея картофи на полето. Тя е толкова младолика, но ръцете й са като на 60-годишна жена заради тежкия труд. Между Бети и Ники цари любов и разбирателство, „Дивата ферма” е плодът”, казва момичето.
След участието си риалитито, тя се сближила със семейството и останала да им помага. Бети й дала и рецептата за бурканите с телешко – на килограм месо се слагат по 12 грама сол, после се варят в автоклавна тенджера, за да се стерилизират. И това е.
На пазара може да се купят още мед, кисело мляко, пресни и сухи подправки, вино, гъби шийтаке, прясно заешко, плодове, ядки, цветя.
А каквото не намерите – поръчайте го – производителите ще наберат зеленчуците от градината, ще съберат яйцата от полога и ще ви ги донесат.
Още от категорията
Откриха кучето на изчезналия 13-годишен Ники от Конаре