Съдийската колегия ще обсъди на заседанието си утре, 4 юни, доклад за дейността на специалната комисия, проверяващи факти и обстоятелства, свързани с участието на съдии в дейността на групата около Мартин Божанов, по прякор Нотариуса.

Това става ясно от протокол от последното заседание на комисията, публикуван на сайта на съдебния кадрови орган. На него е взето решение да се направи отчет на свършеното дотук и да се поиска удължаване на срока на дейността на специалната комисия до 30 септември.

Дни след разстрела на Мартин Божанов излязоха данни за негови връзки в магистратските и политическите среди. Проверки започнаха съдийската и прокурорската колегии, а в 49-ото Народно събрание беше създадена временна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Божанов. Парламентарната комисия не успя да събере кворум за заключителен доклад, а от повече от месец прокурорската колегия не дебатира по темата.

Няма публична информация и какво се случва с разследването на прокуратурата както за смъртта на Нотариуса, така и за евентуално негово влияние в съдебната система.