И вторници ще може да бъдат извънредни почивни дни, ако бъдат приети промените в Кодекса на труда. В сряда социалната комисия на Народното събрание ще гледа законопроекта на второ четене, след което остава да бъде приет окончателно от депутатите.

Ако официален празник се падне в събота или неделя, първият или първите два дни след тях са неприсъствени, гласи предложеният за второ четене текст. Досега вариантът бе да се почива само понеделникът. При поредица официални празници, какъвто е Коледа, може повече от един от почивните дни да се падне през уикенда и така ще може да се компенсират и двата празника, обясниха идеята депутати.

Народни представители обаче предлагат да отпадне изцяло възможността на Министерския съвет да обявява извънредни почивни дни и да размества работни и неработни. Тази възможност бе запазена във внесения от Министерския съвет и приет на първо четене проект.

Правителството да може единствено да обявява дни за оказване на признателност, но не и да размества почивките през годината, предлагат депутатите Делян Добрев, Даниела Савеклиева и Димитър Петров от ГЕРБ, Петър Кънев от БСП и Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт.

Те предлагат и пълно отпадане на извънредните почивни дни, пише 24 часа. Празнуването на националните празници остава само на датата, според техния проект. Друго предложение за поправки в правителствения проект за реформа на почивните дни пък запазва почивните понеделници и вторници, но също отнема правото на МС да обявява извънредни почивни дни и съботи за отработване.

TrafficNews.bg